000296467 - címsor

Utasítás madarak, emlősök, hüllők, és halak bőrének lefejtésére, kitömése- és fentartására : természetbúvárok, gyűjtők és szakkedvelők számára

000296467 - bal

000296467

ugras

Cím: Utasítás madarak, emlősök, hüllők, és halak bőrének lefejtésére, kitömése- és fentartására : természetbúvárok, gyűjtők és szakkedvelők számára
Szerző: Batizfalvy Sámuel
Impresszum: [Pest] Pesten : Lukács László, 1853
URI: https://go.ogyk.hu/ogy01-000296467

000296467 - könyvismertető

Batizfalvi Samu 1826. augusztus 26-án született Rimaszombaton. Középiskolai tanulmányait Osgyánban és Rozsnyón végezte, majd a Lőcsei Egyetemen bölcsészetet hallgatott, de apja kívánságára az evangélikus teológiát is elvégezte. Részt vett az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban, ezt követően kezdte el orvosi tanulmányait. 1855-ben orvostudorrá avatták. Sebész- és szülész orvosi képzés után külföldre ment tanulmányútra, meglátogatta a német, francia, angol, belgiumi és holland egyetemeket és tudományos intézeteket. 1859-ben megalapította Sebészeti és ortopédiai magán gyógyintézetét, a „testegyenészeti” intézetet, ami hiánypótló volt Magyarországon. 1868. március 8-án a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja lett. Batizfalvi Samu 1904-ben halt meg.

Batizfalvi Utasítás madarak, emlősök, hüllők, és halak bőrének lefejtésére, kitömése- és fentartására című munkája 1853-ban jelent meg. Könyvét Kornis Miklós és Kornis Ádám uraknak ajánlotta, akik a természettudományok buzgó pártolói voltak. A könyv hiánypótló volt a természettudományi irodalomban. Az alapos és kimerítő olvasmány tíz szakaszra bontva tárja fel Batizfalvi kutatását és gyűjtését az állatok preparálásáról – elsősorban természetbarátok számára.

Az Első szakasz azokról az eszközökről és készülékekről ad ismeretet, amelyek a bőr lefejtéséhez és kitöméséhez szükségesek. Ezek között a szerző számos – a hétköznapokban is használt – tárgyat is felsorol. A következő három szakasz a madarakkal foglalkozik. Egy szakasz a madarak bőrének lehúzása előtti bánásmódot írja le – ehhez speciális eljárásra van szükség, hogy ne sérüljön meg a bőr – majd a madarak bőrének lefejtéséről és kitöméséről olvashatunk. A következő két szakasz az emlősök megnyúzásáról és kitöméséről szól. A hüllők kikészítéséről és a halak lenyúzásáról egy-egy szakasz tanúskodik. Az utolsó két szakaszban az állatok kitömésének kezelésmódjáról és a lenyúzott bőrök kezeléséhez használt szerek alkalmazásáról olvashatunk. Óvszereknek nevezi a szerző azokat a szereket, amelyekkel megóvják és kezelik a bőrt. Kitér az apró és nagy emlősök bőrének kezelésére, mivel eltérő a kezelésmódjuk.

A könyv végén Függelék található, mely segít a könyv megértésében és használatában, valamint itt találunk két táblát is rajzokkal, melyeket a kiadó sodronyváznak és műszerábrának nevez.

SZI