Januárban adják át a Szabad György Irodaházat

A csaknem kilencezer négyzetméteres épület, amelyben háromszázan dolgozhatnak a jövőben, egybeépült a 2-es metró Kossuth téri megállójának felszíni csarnokával. A metrócsarnok mellett hamarosan megnyílik egy nyilvános étterem és kávézó is.

A tervezésnél is figyelembe kellett venni, hogy az épület szerkezete a metróállomásra támaszkodik - mondta Wachsler Tamás. Az épület síkjából kiemelkedő homlokzati díszek, a faragott süttői mészkőből készült rizalit ugyan a vázákhoz és szobrokhoz hasonlóan azonos a szomszédos épületeken lévőkkel, a kőtömböket azonban könnyíteni kellett a korlátozott teherbírás miatt. Ezért üregessé vájták azokat.

A magastetős épületet sötétszürke természetes palatető fedi, a homlokzaton több mint ötezer ötszáz kőtömböt és ezernyolcszázötven műkőelemet helyeztek el.

A hatemeletes épület főbejárata nyugati irányba, a Duna felé néz, amely egy üvegtetős, természetes fénnyel megvilágított átriumos fogadótérbe nyílik. Innen az alagsoron át egy alagút visz az Országházba. Ahogy Wachsler Tamás elmondta, így szükség esetén megvalósítható, hogy a parlamentbe érkezők biztonsági átvizsgálása az épületen kívül történjen, kiküszöbölve minden károkozást az Országházban.

A mozgássérültek számára is használható épületbe levető-víz hőszivattyú is került és részben hulladékhőt is hasznosít.

Wachsler Tamás felidézte, hogy bár eredetileg a területre az 1970-es évekbe épült, úgynevezett MTESZ-székház szerkezetét megtartva kívántak korszerű, de küllemében a tér stílusához illeszkedő irodaházat építeni, később azonban kiderült, hogy a tartószerkezet a véltnél sokkal rosszabb állapotú, így azt teljes egészében elbontották. A Pintér Béla által tervezett épületből így egyedül egy faragott díszítésű kőoszlopot tartottak meg, amelyet az étteremben bárki megtekinthet.

A Szabad György Irodaház az Országgyűlés Hivatala apparátusának lesz a munkahelye. A költözéssel lehetővé válik az is, hogy az Országház negyvenes-ötvenes években sok átalakítást elszenvedett belső tereit visszaállítsák eredeti állapotukba.

 

MTI - Fotó: Sajtóiroda