Katalóguskeresés - kurzor villog

 

Nyitó oldali csempék

Tartalom megjelenítő

Próbahozzáférés a ProQuest történeti dokumentumtáraihoz

Beiratkozott olvasóinknak az elmúlt hónapok során lehetősége nyílt kipróbálni a ProQuest tartalomszolgáltató által kínált adatbázisok közül jó néhányat. Tesztsorozatunk utolsó állomásaként 2019. november 18. és december 18. között a szolgáltató három, elsődleges forrásokat tartalmazó történeti dokumentumtárát böngészhetik.

A Digital National Security Archive az Egyesült Államok 1945 utáni történeti és politikai dokumentumaiba nyújt betekintést. A források segítségével megismerhetik a 20. század második felét formáló események politikai, diplomáciai, katonai, hírszerzési és emberi jogi dimenzióit az USA külpolitikai tevékenysége tükrében. Az adatbázis a dokumentumok elemzését megkönnyítő kronológiákat, fogalomtárakat, bibliográfiákat és szakmai összefoglalókat is tartalmaz.

A Documents on British Policy Overseas gyűjteményben elérhető elsődleges források segítségével a brit külügyminisztérium munkáját ismerhetik meg mélyebben, ami egyedi adalékként szolgál a 20 század diplomáciatörténetének tanulmányozásához. Az Egyesült Királyság Foreign and Commonwealth Office-ával együttműködésben létrejött adatbázis a 19. század végétől napjainkig vezeti végig az olvasót a brit külpolitika történetén.

A House of Commons Parliamentary Papers kétszáz évre visszamenőleg nyújt hozzáférést a brit alsóház parlamenti irományaihoz. Az adatbázis számos munkaanyagot is tartalmaz a szociálpolitika, a gazdaság és a külpolitika területén, melyből kirajzolódik, hogy a mindenkori brit parlament tagjai hogyan kezelték az egyes társadalmi kérdéseket, illetve milyen jogalkotói eszközökkel szabályozták azokat.

Az adatbázisokat az Országgyűlési Könyvtár honlapjáról érhetik el az Országgyűlési Könyvtár területén elhelyezett könyvtári számítógépeken, illetve saját eszközeiken: https://www.ogyk.hu/hu/e-forrasok

Írógép

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo