Katalóguskeresés - kurzor villog

 

Nyitó oldali csempék

Tartalom megjelenítő

A brit parlament krónikása – Harry Furniss újságíró és karikaturista

Harry Furniss (1854. március 26. – 1925. január 14.) a viktoriánus kor egyik elismert és közkedvelt politikai újságírója, karikaturistája és illusztrátora volt. Az ír szigeten született, de 1876-ban átette a székhelyét Londonba. Kezdetben az Illustrated London News nevű lapnak dolgozott, de jelentek meg munkái más lapokban is, például a The Pall Mall Gazette-ben, a The Sketch-ben, a The Graphic-ben, illetve a The Windsor Magazine-ben.

Harry Furniss
Harry Furniss 26 évesen
(forrás: Wikipedia)

1880 októberétől a híres Punch Magazine hasábjain is lehetett találkozni a műveivel, majd 1884-től a lap állandó munkatársaként az „Essence of Parliament” című, a parlament és a parlamenti képviselők mindennapjaival kapcsolatos rajzokat és írásokat tartalmazó rovatot látta el karikatúrákkal és illusztrációkkal. A karikatúráin kívül egyéb rajzokat, kritikákat és cikkeket is jelentetett meg a lapban. A legnagyobb népszerűségnek karikatúrái örvendtek, visszaemlékezések szerint a politikusok jó része kitüntetésnek vette, ha szerepelhetett a Harry Furniss által illusztrált rovatban. Ám csak a jó részük: egy ír nacionalista képviselő, J. G. Swift MacNeill, akit az amúgy unionista Furniss gorillaként ábrázolt, annyira feldühödött, hogy fizikailag inzultálta, más esetben pedig kifigurázott képviselők egy csoportja veréssel fenyegette meg. Az olvasóközönség elsöprő többsége azonban egyöntetűen rajongott érte: igen közkedvelt volt a rovata – állítólag a lap olvasói azt futották át először –, ő pedig rendszeresen járta az országot, illetve a brit gyarmatokat és előadásokat tartott a munkájával kapcsolatban. Könyvillusztrátorként is dolgozott, többek között Lewis Caroll és Charles Dickens műveihez is készített grafikákat.

Pen and Pencil - Gladstone
Karikatúra William Gladstone-ról (Pen and Pencil)

1894-ben szerzői jogi jellegű vitákat követően Furniss és a Punch útjai szétváltak. Ennek köszönhetően Furniss megvalósíthatta régi álmát, és saját lapot indíthatott Lika Joka néven. Hírnevének köszönhetően a saját kiadványa kezdetben sikert aratott, ám hosszabb távon nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így Furniss az Atlanti-óceán túlpartján próbált szerencsét és Thomas Edison oldalán a filmiparban dolgozott. Élete alkonyán hazatért, és 1925. január 14-én, Hastings városában található otthonában hunyt el.

Könyvtárunk állományában, a Külföldi Parlamenti Gyűjtemény kézikönyvtárában, A3/3066-os jelzet alatt megtalálható Furniss Pen and pencil című, 1897-ben megjelent 1893 és 1897 közötti karikatúrákat, illusztrációkat, illetve a klasszikus brit parliamentary sketch writing műfajába sorolható írásokat tartalmazó műve. Az előszóban Furniss leszögezi, hogy a parlamenti történésekről írni nem egyszerű feladat, éppen emiatt is elbizonytalanodott a könyv szerkesztése közben. Ám rájött, hogy neki mint karikaturistának a feladata az, hogy a fentebbi témát szórakoztatóvá és befogadhatóvá tegye.

Pen and Pencil - borító
A kötet borítója

A 197 oldalas kötetben több száz, részben egész oldalas, részben kisebb méretű rajz – főleg karikatúra – található, melyek mindegyike a parlamentben történet eseményeket, politikusokat, illetve az angol parlament épületét mutatja be. A kísérőszöveg a parlamenti vitákat és azok hátterét részletezi közvetlen, humoros, helyenként gunyoros stílusban.

Lion and Lamb

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo