Készült: 2019.10.14.04:15:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

83. ülésnap (2019.07.12.),  33-36. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 11:15


Felszólalások:   27-32   33-36   37-38      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Arra kérem képviselőtársaimat, a következő napirend előtti felszólalás előtt foglalják el helyüket. Annyira magas az alapzaj, hogy nem lehet hallani a beszédeket. Tordai képviselő úr, foglaljon helyet, az Országgyűlés üléstermében interjúkat nem készítünk, ezért figyelmeztetem. (Tordai Bence a képviselői helyére megy.) Tisztelt Országgyűlés! Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Hende Csaba képviselő úr, a Törvényalkotási bizottság elnöke: „Aktuális ügyek” címmel. Öné a szó, elnök úr.

HENDE CSABA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Idestova harminc éve nem fordult elő, hogy a választói akaraton nyugvó, mandátumarányos parlamenti helyek elosztásában a pártok egymás ellen szavazzanak. Íratlan szabály ez ugyan, de mégiscsak olyan rendje van, amely választói akaraton nyugszik. Az európai parlamenti mandátumarányokat is a választók demokratikusan kinyilvánított akarata határozta meg. Minden olyan áskálódás, minden olyan cselekmény, amely ez ellen hat, különösen a Demokratikus Koalíció részéről (Dr. Vadai Ágnes fölemeli és széttárja a karját.) a választók arcul csapása és megcsúfolása, arról nem is beszélve, hogy veszélyes utakra visz. Hiszen ha ez a gyakorlat az itthoni parlamentben is kialakult volna (Dr. Vadai Ágnes: Igen, és akkor mi van?), akkor nem sok tisztségük lenne az ellenzékieknek. Veszélyes vizekre eveznek, hiszen persze itthon óriási cirkuszt csaptak volna, ha a többségünkkel élve, nem hagytunk volna önöknek tisztségeket. Varju László akkor ma nem lenne a Költségvetési bizottság elnöke, Vadai Ágnes nem alelnökölhetné a Honvédelmi és rendészeti bizottságot, Oláh Lajos pedig az Európai ügyek bizottságában nem töltené be ezt a posztot. (Dr. Vadai Ágnes: És akkor mi van?) Ehhez képest önök Brüsszelben máris megkezdték az áskálódást saját hazájuk ellen. (Gréczy Zsolt: Ander László, Kovács László!) Minden követ megmozgatnak, hogy a Fidesz képviselői ne tölthessenek be szakbizottsági alelnöki tisztségeket, miközben ezek a tisztségek, ezek a helyek a frakciók közötti megállapodáson alapulnak, és a néppárti jelölés szerint a Fidesz képviselőinek járna. Ezzel szembemennek a magyar emberek akaratával is. Ezek a bizottsági helyek, ezek a tisztségek lehetőséget adnának arra  és fognak is adni reményeink szerint , hogy még jobban, még határozottabban érvényesítsük a magyar nemzeti érdekeket. (Dr. Vadai Ágnes: Hogy még többet lopjatok, tudjuk!) Mindazt, amire május 26-án a magyar emberektől felhatalmazást kaptunk.

A Fidesz-KDNP 13 fős képviselőcsoportja mindent meg fog tenni a bevándorlás megállításáért (Balla György: Úgy van!), a nemzetek Európájáért és a keresztény kultúra védelméért. Kezdeményezni fogjuk a migránskártyaprogram leállítását, és azt is, hogy az új Európai Parlament vonja vissza a migránsvízum tervét, mert mindkét program növeli a bevándorlást.

Tisztelt Országgyűlés! Továbbra is miénk a legnagyobb magyar delegáció az Európai Parlamentben (Dr. Vadai Ágnes: De nem a legnagyobb frakció!), és mind a 22 szakbizottságban lesz képviselőnk. Magyar nemzeti érdek, hogy minél több európai parlamenti bizottságban legyenek magyar alelnökök is.

Tisztelt Ellenzék! Önök már az Európai Parlament első munkahetén durván szembementek a magyar választások eredményével, amikor megpróbálták megfúrni azt, hogy Járóka Líviát az Európai Parlament alelnökévé válasszák. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Szégyen!) Azonban a Fidesz képviselőinek fellépése miatt ez a törekvésük kudarcot vallott. Miközben Járóka Lívia gratulált az önök listavezetőjének, Gyurcsányné azzal válaszolt (Dr. Vadai Ágnes, Varju László: Dobrev Klára!), hogy ő nem szavazta meg a fideszes jelöltet.

Na, ez a különbség köztünk! Mi örülünk, ha bárhol a világban egy fontos tisztséget magyar ember tölt be, pozitív fejleménynek tartottuk, hogy az Európai Parlament 14 alelnökéből kettő is magyar, és a magyar érdekeket képviselheti. Példátlan az önök viselkedése. Sem az európai, sem a magyar politikában (Dr. Vadai Ágnes: Ne tessék nyavalyogni!) nem demokratikus az, ha az emberek által megválasztott képviselők ellen áskálódnak. Semmibe veszik a választók akaratnyilvánítását, ami a legalapvetőbb demokratikus értékekkel is ellentétes.

Gyurcsányné (Dr. Vadai Ágnes: Szajlai Mónikáné!), a szocialisták és a momentumosok is azonnal az Európai Parlament bevándorláspárti erőihez csatlakoztak, és a legvadabb bevándorláspártiakkal ülnek egy frakcióban. Gyurcsány itthon, Gyurcsányné az Európai Parlamentben képviseli a bevándorláspártiakat. Ehhez keresik a pozíciókat, a hatalmi befolyást az Európai Parlamentben is.

Tisztelt Ház! Tekintettel arra, hogy a választók döntésén nyugvó megállapodást az ellenzék felrúgta, bizony kérdéses, hogy ennek eredményeként a jövőben például vajon a Demokratikus Koalíció képviselői is erre számíthatnak-e. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A kormány nevében Dömötör Csaba államtitkár úr válaszol az elhangzottakra. Öné a szó, államtitkár úr.

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Mivel erről a kérdéskörről már volt szó, tehát az ellenzék aknamunkájáról, ezért engedjék meg, hogy csak röviden reagáljak, és megismételjem magam. (Gréczy Zsolt: Halljuk! Keményen!) Kampányt indítottak a magyar jelöltek ellen (Varju László: A Fidesz ellen! Ne keverd össze a kettőt!), ezzel lejjebb akarják csavarni Magyarország hangját a nemzetközi színtéren, és az a helyzet, hogy szintet léptek a Magyarország elleni aknamunkában. A magyarok ezt sohasem támogatták, és nem is fogják támogatni. Mivel a mostani a nyári ülésszak utolsó plenáris ülésnapja, ezért engedjék meg, hogy pár eredményről szóljak, illetve pár szót az előttünk álló feladatokról. Mozgalmas időszakon vagyunk túl, sok olyan dolog történt, ami nemcsak a mindennapjainkat befolyásolja, hanem Magyarország jövőjét is. Ezek közé tartozik az európai választás is; beigazolódtak azok a jóslatok, amelyek szerint ez lesz, a 2019-es lesz az eddigi legfontosabb európai választás. Az eredmény, az 53 százalékos eredmény megerősítette a kormánypártokat, és egyben kijelölte a legfontosabb teendőket. Zajlik egy kiterjedt vita Európa jövőjéről, és a magyarok világosan elmondták, hogy ebben a vitában mit képviselnek. Egy erős Európát szeretnének, amely épít a saját sokszínűségére, amely képes magát megvédeni, amely épít a nemzetállamokra, és amely képes újra megerősíteni azokat az alapokat, amelyek egykor olyan naggyá tették.

A választás eredménye mindenkit kötelez, elsősorban a kormánypárti politikusokat, ezért van az, hogy olyan jelölteket támogattunk és támogatunk az uniós vezetői tisztségekre, akik nemcsak hogy figyelembe veszik ezeket az elvárásokat, hanem képesek küzdeni is értük. Az Európai Bizottság vezetőjéről szóló döntés biztató, mert tiszta lapot jelenthet az európai politikában. Nem gondolom azt, nem gondoljuk azt, hogy nem lesznek a jövőben vitáink, de azt igen, hogy jó esélyünk van egy új brüsszeli politikára, egy olyan politikára, amely nem kioktatni akar, és nem gyarmattartó gőggel tekint a mi országainkra, hanem amely képes kompromisszumokat kötni az európai érdekek dzsungelében.

Senki ne gondolja azt, hogy az Európa jövőjéről szóló vita a választással véget ért, valójában csak most kezdődött, mert a népvándorlás nem múlt el, az európai gazdasági teljesítőképesség terén is akad szépen tennivalónk. Abban is biztos lehet mindenki, hogy a kormány és a kormánypártok a jövőben is beleállnak majd a vitákba, minden tekintetben szeretnénk lezárni az igazodási kényszer korszakát, azt a korszakot, amikor a visegrádi országok elszenvedői és nem pedig alakítói voltak a történéseknek.

A nemzetközi vitákat azért is fel kell vállalni, mert ez teremt alapot arra, hogy hazánk gazdaságilag is erősödjön. Az a célunk, hogy ezt a mindennapokban mindenki érezze is. Ami a megélhetést érintő kérdéseket illeti, több eredményről tudunk beszámolni. Elindult a családvédelmi akcióterv; utólag is szeretnénk köszönetet mondani annak a milliónyi állampolgárnak, aki a véleményével megalapozta ezt a programot. Nekik is köszönhető, hogy ma már van babaváró támogatás, bővül az otthonteremtési program és többek között elindulhat a falusi CSOK-program is.

Soha nem fogjuk feladni a reményt, hogy egy szép napon majd az ellenzék is belátja, hogy a családtámogatási rendszer erősítése érdeke az országnak, hogy a konzultációs kérdőív szétcincálása nem vezet sehova, és hogy a magyar családok megerősítése nélkül nem lehet jövőt építeni.

Ami az egyéb döntéseket illeti, most július elején tovább csökkentek a munkaadói adók. Ennek önmagán túlmutató jelentősége van, mert megteremti további béremelések lehetőségét. A magasabb bérekhez szerintünk az adócsökkentéseken keresztül vezet az út, és itt ebben egy világ választja el a kormánypártokat, illetve az ellenzéket. Az elmúlt években egyébként folyamatosan nőttek a bérek Magyarországon, de mivel még van hová növekedniük, ezért szeretnénk, ha ez a folyamat nem törne meg. Erről szól a gazdaságvédelmi akció, és ezt szolgálja a 2020-as költségvetés is.

(11.20)

Olyan költségvetésről van szó, amely gyakorlatilag minden kiemelt területre több forrást biztosít az idei évhez képest, egy olyan költségvetésről, amely Magyarország további erősödését szolgálja. Így hát, ha valakinek fontos az ország biztonsága, a családok megerősítése és az, hogy egyre jobban megérje dolgozni Magyarországon, akkor minden világnézeti különbségünktől függetlenül jó szívvel támogathatja a javaslatot.

Azt egyébként tudjuk, hogy az ellenzék mit szeretne, ebben is egy világ választ el bennünket egymástól: szja-emelést szeretne, társaságiadó-emelést szeretne, karbonadót szeretne, ingatlanadót szeretne, és el akarja törölni jelenlegi formájában a családi adókedvezmények rendszerét. Mi ebből nem kérünk.

Tisztelt Ház! Jó reményünk van arra, hogy a nehezen kivívott szabadságunk mellé egy nagyobb jólétet is kiharcoljunk magunknak. A kormány azon lesz, hogy ezt a reményt beváltsuk. Minden adott tehát ahhoz, hogy Magyarország tovább erősödjön; már csak egy olyan ellenzék kéne, aki legalább a kiemelt ügyekben képes a magyar családok oldalára állni. A lehetőség adott, tisztelt képviselőtársaim, hát éljenek vele! Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   27-32   33-36   37-38      Ülésnap adatai