Készült: 2019.10.19.15:47:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

5. ülésnap (2018.06.04.),  89-94. felszólalás
Felszólalás oka Interpelláció megtárgyalása
Felszólalás ideje 8:37


Felszólalások:   83-89   89-94   95-96      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Képviselő úr nem fogadta el a választ. Most kérdezem a tisztelt Országgyűléstől, hogyan dönt. Most szavazzanak! (Szavazás.) Kimondom a határozatot: 108 igennel, 34 nem ellenében és tartózkodás nélkül az államtitkári választ elfogadta az Országgyűlés.

Tisztelt Országgyűlés! Az interpellációra szánt időkeret elfogyott, de minthogy a házszabály minden parlamenti frakció számára lehetővé teszi a legalább egy interpelláció elmondását, így aztán most Harrach Péter képviselő úr, a KDNP képviselője következik (Zaj.) - örülök, hogy örülnek -: „Milyen változásokat hoz a 2018-as év a családok életében?” címmel. Képviselő urat illeti a szó. Parancsoljon!

HARRACH PÉTER (KDNP): Tisztelt Államtitkár Asszony! Az első számú nemzeti sorskérdéshez, a demográfiai helyzethez kapcsolódó családpolitikáról szeretném kérdezni. 2010-ben azt tapasztalta a polgári kormány, hogy a helyzet meglehetősen siralmas volt, mélyponton volt a családalapítási és a gyermekvállalási kedv, magas volt a terhességmegszakítások száma, ezért a kormány ennek következtében a családokat állította előtérbe. A családról mint értékhordozó és értékteremtő alapegységről szólt Magyarország új Alaptörvényében is: „Magyarország védi a házasság intézményét mint férfi és nő között önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját.” Új családtámogatási rendszert vezetett be, illetve erősített meg. Ennek pillére a családi adókedvezmény volt, ’18-tól már ezt továbbfejlesztve, a kétgyermekes családok havi 35 ezer forintot, míg a háromgyerekesek 99 ezer forintot takaríthattak meg. A kormány visszaállította a hároméves gyest, a gyed emelése mellett a diplomásgyedet is bevezette. ’18-ban már közel 2000 milliárd forintot fordított a kormány családtámogatásra. Az egyik legfontosabb eleme a családpolitikának a munka és a család összeegyeztetése. Erre szolgált például a gyed extra, a munkahelyvédelmi akcióterv, és sokat segített a családokon a bölcsődei és óvodai férőhelyek számának növelése. Bevezettük, illetve megerősítettük az ingyenes gyermekétkeztetést, illetve az ingyenes iskolai tankönyvellátást. Nagy lépés volt a CSOK bevezetése, amely 75 ezer családot érintett.

Kérdezem államtitkár asszonyt, hogy milyen intézkedések történnek majd az új kormányzat részéről a családok számára, illetve hogy a családok éve keretében elindult intézkedéseknek milyen eredményei láthatók eddig. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

(15.50)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Képviselő úr kérdésére Novák Katalin államtitkár asszony válaszol. Parancsoljon!

NOVÁK KATALIN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Valóban, sok szó esett ma már a demográfiai kérdésekről, a demográfiai kihívásokról, illetve az ebben elért eredményekről is és az előttünk álló kihívásokról is. Talán érdemes éppen ezért visszatekintenünk arra, hogy milyen örökséget kaptunk és hogy milyen rossz döntések következménye is volt az a demográfiai helyzet, amelyet mi 2010-ben megörököltünk. Emlékeztessünk arra, hogy 2006. január 1-jével megszűnt a rendszeres gyermekvédelmi támogatás, megszűnt az egy- és kétgyermekes családok adókedvezménye. A három- és többgyermekesek adókedvezménye is lecsökkent, gondoljanak bele abba, hogy ma egy háromgyermekes család havonta százezer forintot tud megtakarítani adókedvezmény formájában, és ne felejtsük el azt, hogy ez akkor négyezer forint volt ugyanígy havonta gyermekenként, tehát ez az összeg gyakorlatilag adókedvezménynek sem igazán nevezhető. Eltörölték a harmadik évi gyest, ami például még egy parlamenti képviselőnek sem tette volna lehetővé azt, hogy akár három évig távol maradjon és a gyermekére koncentrálhasson, amit ma már nyugodtan megtehet minden édesanya Magyarországon, ahogy választhatja egyébként azt is, hogy a gyermeke nevelése mellett munkát vállaljon akár féléves korától. Egyes esetekben a gyed időtartamát még két évre is csökkentették, sőt a szocpolt is eltörölték, tehát csupa olyan döntés született a 2010-et megelőző időszakban, amelyek a családok ellen szóltak és a családtámogatásokat lerombolták.

Ehhez képest 2010-ben mi egy családbarát fordulatot hirdettünk meg, és 2010 óta minden döntésünk a családok érdekeit szolgálja. Ezt mutatja az is, hogy a családok támogatására fordított előirányzat GDP-arányosan 3,5 százalékról 4,7 százalékra növekedett, de ha ezt nominálisan fejezném ki, akkor 1000 milliárd forintról 2000 milliárd forintra, tehát duplájára tudtuk emelni a családoknak nyújtott támogatásokat.

Visszaállítottuk a gyes harmadik évét, a családi adókedvezményt visszaállítottuk, sőt emeltük, bevezettük a gyed extrát, tehát ma már lehet a gyermekvállalás mellett akár 8 órában is dolgozni, a frissdiplomások vagy az egyetemi hallgatók is gyermeket vállalhatnak és gyedre mehetnek. Munkahelyvédelmi akciót is bevezettünk, az első házasok adókedvezményét, ingyenes étkezést vezettünk be a gyermekek számára. Két és félszer annyian étkeznek ma ingyenesen, mint korábban. Az ingyenes tankönyvet az első kilenc évfolyamra kiterjesztettük. Ez több mint egymillió gyermeket érint Magyarországon, illetve a bölcsődei rendszert is fejlesztettük, aminek köszönhetően soha még arányaiban annyi bölcsődei férőhely nem volt Magyarországon, amennyi most van.

2018 pedig a családok éve. A családok éve azt jelenti, hogy még több figyelem irányul a családokra, még több támogatás és rengeteg olyan program, amely kifejezetten a generációk összefogásáról szól, a pici gyerekektől a nagyszülőkig megszólítja az egész családot. Az idei év eredménye az is, hogy emeltük ismételten a kétgyermekesek családi adókedvezményét, most már 35 ezer forintot takaríthatnak meg havonta. Jövőre ez ismételten emelkedik 40 ezer forintra, illetve a diákhitel esetében lehetővé tettük azt, hogy ha az édesanyának van diákhitele, akkor a gyermekvárás esetén felfüggesztjük, részben vagy teljesen elengedjük a diákhitel törlesztését. Ugyanez igaz a jelzáloghitelekre is. Harmadik gyermek érkezése esetén a jelzáloghiteleket 1-1 millió forinttal gyermekenként elengedjük a nagycsaládoknál.

Az otthonteremtési programot is bővítettük, ma már még több ember számára hozzáférhető az otthonteremtési program. A feltételeket is egyszerűsítettük, illetve kiemelnék még ma, a nemzeti összetartozás napján egy fontos elemet, ez a Köldökzsinór-program, amely arról szól, hogy azokat a gyermekeket is anyasági támogatásban, illetve babakötvényben részesítjük, akik a határainkon kívül születnek. Ezt fogjuk folytatni 2018 második felében és 2019-ben is (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hiszen a célunk egy családbarát ország megteremtése. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Nagyon szépen köszönöm. Kérdezem képviselő urat, elfogadja-e az államtitkár asszony válaszát.

HARRACH PÉTER (KDNP): Államtitkár asszony válasza megnyugtatott engem, hogy a családpolitika jó kezekben van, és folytatódni fog az a folyamat, ami már nyolc éve tart, és a magyar családok helyzete tovább fog javulni a következő négy évben is. Ezért elfogadom a válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:   83-89   89-94   95-96      Ülésnap adatai