Készült: 2019.10.18.02:08:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

5. ülésnap (2018.06.04.),  217-220. felszólalás
Felszólalás oka Napirend utáni felszólalások
Felszólalás ideje 8:09


Felszólalások:   213-216   217-220   221-224      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Napirend utáni felszólalásra jelentkezett Ungár Péter képviselő úr, az LMP képviselője: „A budai polgárok képviseletéről.” címmel. Parancsoljon, képviselő úr!

UNGÁR PÉTER (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Amikor a Fidesz kitalálta, hogy lecsökkenti a parlament létszámát, és főleg egyéni képviselőkre testálja a választók érdekképviseletét, akkor ezt azért tette, hogy a helyi érdekeket képviseljék ebben a Házban. Ellenzéki kollégáim, ha itt körbetekintenek, most látják, hogy milyen komolyan veszik ezt a munkájukat jelenleg is a fideszes képviselők. Az a helyzet, hogy ezek az emberek, akik legtöbbször egyéni mandátumot nyertek, nem a helyi érdeket képviselik a Fideszen belül, hanem a Fidesz érdekeit képviselik abban a helyben, ahol megbízatást nyertek. Nincs ez másként, és az egyik legjobb példája ennek Varga Mihály, aki jelenleg gazdasági, illetve pénzügyminiszter, és másodjára nyerte meg a budai polgárság képviseletét a választáson. Az a helyzet, hogy most, amikor beszélek, most történik először az Varga Mihály képviselővé választása óta, hogy a budai polgárság témáját valaki behozná az Országgyűlésbe, ő eddig nem gondolta, hogy ez fontos lenne, nem gondolta, hogy a parlamentben fel kéne szólalnia bármilyen szinten a saját egyéni választókerületéről.

Varga Mihálynak pedig lett volna bőven dolga ebben az elmúlt időszakban, gondolhatunk itt arra, hogy a bölcsődei férőhelyek problémája az egyik legrosszabb Budapesten belül a II. kerület, illetve a III. kerület bizonyos részein. Annak ellenére, hogy a kormány sokat beszél arról, hogy milyen fontos a demográfiai kérdés, és milyen fontos az, hogy családbarátok legyenek, Varga Mihály egyszer sem szólalt fel ebben a kérdésben.

Ezenkívül az utak állapota Budapesten Budán az egyik legrosszabb, a II. kerület ebben különösen rossz, Varga Mihály mégsem szólalt föl ebben az ügyben sem. Varga Mihály nagyon nagy teljesítményének tartja azt, hogy több mint egymilliárd forintból a Klebelsberg Kultúrkúriát felújítatta, és ezt a kultúrkúriát ugyanakkor sikerült úgy átadni, hogy a II. kerületiek sem kerületi kártyával, sem egyéb módon nem tudják használni, hanem ezt a Varga Mihály által kijelölt magáncégek vették birtokba, és egy állami felújítást ők használnak.

(17.50)

Az a helyzet, hogy Varga Mihályt úgy szokás a kerületben hívni, hogy az ember, aki ott sem volt, az ember, aki a Budai Polgár nevű, újságnak nem nevezhető önkormányzati médiatermékben azt a játékot játssza a polgármesterrel együtt, hogy a lehető legtöbbször szerepel bevágott képeken, ennek ellenére mindenki pontosan tudja a II. kerületben, hogy érdemi munkát nem végzett.

Ugyanakkor mi komolyan gondoljuk azt, hogy Magyarország minden területén az állampolgárok érdemesek arra, hogy képviseletet kapjanak, ezért én a továbbiakban is arra vállalkozom, hogy amíg itt megbízatásom van, a budai polgároknak legyen valós képviselete. Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm. A kormány nevében államtitkár úr reagál. Parancsoljon!

FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Engedjen meg egy személyes megjegyzést! Nagyon látszik az, habár mindenki így kezdte, hogy kezdő képviselő, tehát még nem tudja… (Demeter Márta: Államtitkár úr!) Kezdő képviselő, és amit mindenki megtud és megismert önmaga múltjában is, hogy hogyan kezdődött a képviselői munkája. Tehát én azt hiszem, amikor ilyen kritikai kérdéseket és ilyen kritikát fogalmaz meg, majd amikor négy vagy nyolc év múlva képviselő lesz, akkor is gondoljon ezekre a szavakra. Azt hiszem, másképp fogja értékelni, másképp fogja a kritikai véleményét megfogalmazni, mint amit most tett, de én azért válaszolok az ön kérdésére. (Ungár Péter: Megköszönöm.)Varga Mihály 2014-ben és 2018-ban szerzett mandátumot Budapest 4. számú választókerületében, amely a főváros II. kerületét és III. kerületének egy részét foglalja magában. A magyar kormány a helyi ügyek támogatását és képviseletét mindig kiemelt feladatának tartotta, ezért az önkormányzatokkal, egyházi szervezetekkel és a helyi közösségekkel együttműködve alakítottak ki településeket érintő fejlesztéseket, beruházásokat.

Az elmúlt években a választókerületet érintő két kerületben több, közel ötven fejlesztés indult el vagy fejeződött be, olyanok, amelyek évtizedek óta várattak magukra, s szinte minden területet érintenek, hiszen jut forrás rá. Az egészségügyi intézmények felújítására, kibővítésére számtalan forrás volt, az oktatási intézmények rekonstrukciójára is hasonlóan, de jelentős mértékben bővülnek a zöldfelületek is, illetve több emblematikus épület és helyszín is megújult vagy meg fog újulni, erre ön tett már néhány gondolatot.

A közösségek összetartozását jelentik a közös ünnepek, megemlékezések. A főváros II. és III. kerületében élők büszkék hagyományaikra, és fontos számukra az elődök tisztelete. Számos alkalommal hívták el ezekre az eseményekre Varga Mihály képviselő urat, aki 2014. április 8-a óta a mai nappal bezárólag összesen 465 alkalommal vett részt közösségi eseményeken a II. és III. kerületben. 2014 áprilisa és decembere között 71 alkalommal, 2015 januárja és decembere között 98 alkalommal, 2016 januárja és decembere között 105 alkalommal, 2017 januárja és decembere között 127 alkalommal, 2018 januárja és júniusa között 69 alkalommal. Varga Mihály ma is részt vett például a csillaghegyi országzászlónál tartott megemlékezésen a nemzeti összetartozás napja alkalmával.

Úgy gondolom, képviselő úr, ha jól tudom, nemigen vett részt ezeken a rendezvényeken, éppen ezért ezek a kritikai megfogalmazások egy gyakorló országgyűlési képviselővel szemben, elnézést, hogy így fogalmazok, ez kicsit meredek volt. De azért még néhány tényt is mondok önnek, hogy a figyelmét el ne kerülje; ameddig időm van, addig sorolom. Iskola- és óvodafejlesztések, Gyermekek Háza Alternatív Alapozó Program, gimnázium bővítése új épületek költözéséhez, Szent Angéla Gimnázium 2 milliárd, a Gyökössy Endre Óvoda fejlesztésére 630 millió, a Szabó Lőrinc Iskola fejlesztése, a Szemlőhegy Utcai Óvoda, a Községház Utcai Óvoda, a Mozgássérültek Állami Intézete - itt a milliókat nem is mondom -, kiemelt projektek, zöldberuházások és épített környezet védelmében a Millenáris Széllkapu-beruházás, a Klebelsberg Kastély teljes körű felújítása, a Gül Baba türbéje és környezetének rekonstrukciója, egészségügyi fejlesztések, a II. Kerületi Egészségügyi Szolgálat új épületében való eljárás, Szent János Kórházban szintén, Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet több épületét érinti a fejlesztés, amelyben szintén aktívan szerepet vállalt, így a Budai Irgalmasrendi Kórház fejlesztésében is. A Szent Ferenc Kórház vonatkozásában hasonlóan dolgozott, sportfejlesztések, Császár-Komjádi uszoda, hidegkúti uszoda, a közlekedésfejlesztésben a fonódó villamoshálózat, Széll Kálmán tér fejlesztése, a II. kerület 250 millió forintos összeget költhetett kerékpárút-hálózat fejlesztésére, III. kerületi fejlesztések, a 10-es számú főút új nyomvonala, megújulhatott a békásmegyeri vásárcsarnok, Óbudai Egyetem Kandó Kollégiumának felújítása, a környezetünket érintő beruházások területén a mészkőpark kialakítása, III. kerületi parkfejlesztés, az egészségügyi beruházásokban a Szent Margit Kórház, és még sorolhatnám. Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket.
Felszólalások:   213-216   217-220   221-224      Ülésnap adatai