Készült: 2019.10.14.04:15:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

80. ülésnap (2019.07.01.),  79-84. felszólalás
Felszólalás oka Interpelláció megtárgyalása
Felszólalás ideje 9:10


Felszólalások:   73-79   79-84   85-86      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A képviselő úr nem fogadta el az államtitkári választ, kérdezem ezért önöket, elfogadjáke azt. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az államtitkári választ 112 igen, 27 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! Földi László képviselő úr, a KDNP képviselője, interpellációt nyújtott be az innovációért és technológiáért felelős miniszterhez: „Kik számára nyújt segítséget az Otthon Melege Program jelenlegi pályázata?” címmel. Földi László képviselő urat illeti a szó. Parancsoljon!

FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-KDNP-kormány sikeres gazdaságpolitikájának eredményeként lehetőség nyílt 2014 őszén elindítani azt az energiahatékonysági programot, melynek keretében pályázati úton, állami támogatással lehetőség nyílt az elavult, nagy energiaigényű eszközök cseréjére, és ennek köszönhetően modern, energiatakarékos gépek kerültek a magyar háztartásokba. Az „Otthon melege” program eddig több mint 300 ezer háztartás energetikai korszerűsítését tette lehetővé 36 milliárd forint támogatással. A 2014-ben indított „Otthon melege” program eddigi intézkedései a lakóépületek és a háztartások energiahatékonyságának javítására, valamint megújuló energiát hasznosító rendszerek telepítésére irányultak. A program része Magyarország nemzeti éghajlatváltozási stratégiájának is, így környezetvédelmi célokat is szolgál. A teljes program által éves szinten évi 300 millió kilowattóra lakossági energiamegtakarítást és évi 130 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátáscsökkenést lehetett elérni.

Tisztelt Államtitkár Úr! Nemrégiben új pályázati kiírás jelent meg. A legújabb alprogram keretében távfűtéses épületekben lévő lakások fűtésének szabályozására, illetve korszerűsítésére lehet pályázni. Magyarországon még mindig jelentős számú olyan távfűtéses lakás van, ahol a fűtés egyedileg nem szabályozható, ami az egyik legpazarlóbb megoldás.

Azt gondolom, mindannyiunk közös célja, hogy a lehető legszélesebb körben tudjunk segítséget nyújtani a családoknak, amellett, hogy a beruházás családok ezreinek további rezsicsökkentést is eredményezhet.

Tisztelt Államtitkár Úr! A fentiek kapcsán az „Otthon melege” programmal kapcsolatban tisztelettel kérdezem: hogyan értékeli az államtitkár úr az „Otthon melege” program eddigi eredményeit? Kik és milyen feltételek mellett nyújthatnak be pályázatot a jelenlegi támogatási programra? Milyen lakossági energiamegtakarítást ösztönző program várható a jövőben?

Tisztelettel várom az államtitkár úr válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A választ a kormány nevében Cseresnyés Péter államtitkár úrtól fogjuk hallani. Parancsoljon, államtitkár úr!

CSERESNYÉS PÉTER innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által említett „Otthon melege” program az egyik jó példája annak, hogy a kormány számára a klímaváltozás elleni küzdelem a kormányzást meghatározó elvek sorában évek óta megkerülhetetlenül jelen van. 2010 óta nagyszámú intézkedést tettünk az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, a megújuló forrásból származó energia részarányának növelésére és az energiahatékonyság fokozására. Éppen ezért nem is kérdés számunkra a 2020. évre tett vállalásaink teljesítése. Ugyanakkor az ehhez szükséges lépéseket a kormány minden esetben úgy hajtja végre, hogy az a magyar állampolgárok számára ne sérelmes és hátrányos legyen, hanem éppen ellenkezőleg: a mindennapok során érezhető előnyökkel, könnyebbségekkel járjon a számukra. Az „Otthon melege” program szervesen illeszkedik ehhez a kormányzati filozófiához. A program keretei között a 2019. év I. félévéig 11 pályázati alprogram megjelentetésére és két alprogram újranyitására kerül sor, amelyek a lakóépületek és a háztartások energiahatékonyságának javításához, illetve megújuló energiát hasznosító rendszerek telepítéséhez nyújtottak 36 milliárd forint összértékű támogatást. Az így elért energiamegtakarítás 100 ezer átlagos méretű magyar háztartás éves elektromosenergia-fogyasztásával egyenértékű, és éves szinten 10 milliárd forintot meghaladó rezsimegtakarítást hozott a programba bekapcsolódó családoknak.

A képviselő úr által említett új pályázati alprogram azok helyzetében hozhat kedvező irányú változást és könnyebbséget, akik egyedileg nem szabályozható távfűtéssel ellátott lakásban élnek. Ez az egyáltalán nem korszerű és a szabályozhatatlanság miatt sok esetben erősen pazarló fűtési mód mintegy 200 ezer lakást érint ma a magyar városokban. Az ilyen lakásokban élő családok érdekében hirdette meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019. június 17. napján az „Otthon melege” program keretében az „Okos költségmegosztás elterjesztése és radiátorcsere” alprogram támogatására vonatkozó pályázatot. A kiírás a távhővel ellátott társasházak és lakásszövetkezetek számára kínál lehetőséget a meglévő fűtési rendszer korszerűsítésére. A pályázat elsődleges célja az úgynevezett okos költségmegosztó eszközök radiátorokra történő felszerelése. Az új mérőeszközök segítségével a lakások tulajdonosai havi diktálás nélkül, folyamatosan nyomon követhetik a hőfogyasztási adataikat, ezzel tervezhetőbbé válik számukra a rezsiköltség várható mértéke.

A pályázatot 2019. szeptember 24-én, annak a napnak a délelőtt 10 órájától elektronikus úton az e célra létrehozott pályázati portálon keresztül lehet benyújtani. Az alprogram keretösszege 2 milliárd forint, a vissza nem térítendő támogatás mértéke az elszámolható bruttó költségnek akár 50 százaléka is lehet, azaz a beruházásnak akár a felét is fedezheti az állami támogatás. A támogatás maximális összege pályázatonként legfeljebb 75 millió forint lehet, illetve lakásonként a 350 ezer forintot is elérheti. A költségek biztosítására igénybe vehetők a korábban meghirdetett uniós hitelprogramok is.

Tisztelt Képviselő Úr! Az energiahatékonyság növelését a háztartások energiafogyasztásának és a családok rezsiköltségeinek csökkentésével egyidejűleg megvalósító szakpolitikai programok sorozata a jövőben sem szakad majd meg. Az előttünk álló időszakban olyan pályázati kiírások meghirdetése várható, amelyek a vissza nem térítendő támogatást visszatérítendő támogatással kötelezően kombinálva, komplex energiahatékonysági felújítást tesznek lehetővé mind a családi házak, mind a társasházak részére, még többek számára nyújtva segítséget a fenntartható, alacsony fenntartási költségű otthonok megteremtéséhez. Erre tekintettel kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Kérdezem Földi László képviselő urat, hogy elfogadjae az államtitkári választ. Parancsoljon, képviselő úr!

(15.40)

FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Elfogadom államtitkár úr válaszát.Arról az örömömről is kell hogy tájékoztassam a tisztelt képviselőtársaimat, hogy annak idején, 2014 után milyen nagy sikere volt például a családi házaknál a nyílászárók cseréjének, vagy éppen a mosógépek cseréjének, vagy éppen a hasonló eszközök cseréjének. Akkor különösen nagyon jó dolog volt, hogy amikor 2 milliárd forint volt megadva a nagygépek cseréjére, és az kevés volt, 5 milliárdos igény volt, akkor a kormány megadta azt a plusz 3 milliárdot erre a feladatra.

Azért is tettem fel ezt az interpellációt, mert az én választókerületemben három olyan város is van, ahol 30-40-50 évvel ezelőtt megépült lakótelepek vannak, és ott bizony nagyon elavult fűtésrendszereket találunk. Bízom benne, hogy ezzel a pályázattal sikerül majd ott is segíteni.

Köszönöm a válaszát még egyszer, államtitkár úr, és elfogadom. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   73-79   79-84   85-86      Ülésnap adatai