Készült: 2019.10.18.12:08:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

80. ülésnap (2019.07.01.),  254-255. felszólalás
Felszólalás oka Napirend utáni felszólalások
Felszólalás ideje 4:40


Felszólalások:   252-253   254-255   256-257      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Napirend utáni felszólalásra jelentkezett Horváth László képviselő úr, a Fidesz képviselője: „Villámárvizek az észak-hevesi térségben” címmel. Parancsoljon!

HORVÁTH LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Alig több mint egy héttel ezelőtt megdőlt egy rekord, és mi vagyunk az új rekordtartók. De ennek nem örülünk, és nem vagyunk büszkék erre. Az egy nap alatt leesett csapadék mennyiségének a rekordja dőlt meg: 1982-ben Hajdúböszörményben esett hasonló mennyiségű csapadék, ha jól számolom, 37 évvel ezelőtt, akkor az 115 milliméter volt, alig egy héttel ezelőtt az észak-hevesi Terpes kis falucskájára pedig 154 milliméternél is több csapadék hullott le egy nap alatt. Ez olyan víztömeg, amivel szemben egy kistelepülésnek esélye sincs. Pillanatok alatt települések váltak megközelíthetetlenné, otthonok lakhatatlanná, utak járhatatlanná, intézmények pedig használhatatlanná. Mindez egyik pillanatról a másikra, tényleg, mint a villám úgy jött az emberekre, a településekre a víz, és a víz nem hagyott kétséget afelől, hogy itt most ő az úr. Ezen a hétvégén 17 település kiáltott segítségért, és a bajban az volt a felemelő, hogy volt segítség, volt ember, volt segítő kéz a gáton, volt segítő kéz, amely homozsákot rakott, homokzsákot cipelt, lapátot ragadott, szivattyút hozott. Innen szeretnék köszönetet mondani minden segítségért, a szomszéd, a helyiek segítségéért, a tűzoltók, az önkéntes tűzoltók, a katasztrófavédők, a rendőrök segítségéért, illetve azon vállalkozók felé is köszönetet szeretnék innen mondani, akik hozták a gépet, hozták a technikát. És innen, erről a helyről azt is szeretném kérni a kormánytól, hogy az önkormányzatok védekezési és helyreállítási költségeit fedező vis maior támogatás törvényes keretek között minél hamarabb juthasson el az érintettekhez.

Tisztelt Ház! Az éghajlatváltozás mifelénk nem egy teória, nem egy elmélet, és a vele járó szélsőséges időjárás mifelénk már nemegyszer páros lábbal rúgta be az ajtót, jégesők, ónos esős viharok, áprilisi hófúvások nemegyszer állították a helyben élőket igen nagy kihívás elé. És tudjuk azt, hogy készülnünk kell az ilyen szélsőséges viszonyokra, arra, hogy ilyen viszonyok mellett is enyhíteni tudjuk az elkerülhetetlenül bekövetkező veszteséget. Villámárvizek kapcsán készülnünk kell azzal, hogy védőárkokat létesítünk, hogy a települések csapadékvíz-áteresztő képességét megemeljük, megnöveljük, és tovább folytatjuk a záportározók építését.

Készülnünk kell, de a megoldás nem a védekezés eszközeiben van. A védekezés eszköze segít enyhíteni a kárt, de a megoldás abban van, aki elő is idézte a bajt: a megoldás az emberben van. Mert az ember hívta ki maga ellen a természeti erőket, és az ember mértéktelenségére mértéktelenség a válasz. Az emberben felborult belső egyensúly és harmónia a külső környezetben is az egyensúly felborulását idézi elő. Tehát a megoldás az emberben van, mindannyiunkban van, és ahogy Eckhart Tolle mondta, a világ csak belülről változhat. Ez egy óriási felelősség, de egy óriási lehetőség is, amit meg kell ragadnunk. Köszönöm szépen.
Felszólalások:   252-253   254-255   256-257      Ülésnap adatai