Országház Bora borkiválasztás

Az Országgyűlés elnöke borkiválasztást hirdet „Az Országház Bora 2018” cím elnyerésére.
Magyarország nemzeti és nemzetközi arculatának fontos pillére az évszázadok óta jó hírű magyar borral való képzettársítás. A bormustra célja, hogy hazánk kiemelten jó minőséget biztosító italai képviseljék reprezentációs alkalmakkor a magyar Országgyűlést.
Az Országház Bora borkiválasztáson a megfelelő minőségi kritériumok keretei között minden olyan borászat indulhat, amely a magyar bortermelés tradícióit tartja szem előtt, illetve a történelmi magyar borvidékeken működik. Ezzel a gesztussal az Országgyűlés az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásában foglaltakat ezen a téren is megerősíti.
A kiválasztáson részt vehetnek a bortermelők mindazon palackozott minőségi borai és palackozott különleges minőségű borai, melyek a magyarországi előírásoknak megfelelnek, és Magyarországon kereskedelmi forgalomba kerültek.
A meghirdetett fajtabor és házasítás kategóriák a következők: olaszrizling (száraz), furmint és furmint alapú házasítás (száraz), egyéb fehérbor (száraz) – hárslevelű, juhfark, kéknyelű, ezerjó fajtákból –, kékfrankos (száraz), bikavér (száraz), cabernet franc (száraz), kadarka (száraz), tokaji aszú.
A nyolc meghirdetett kategória győztesei jogosultak viselni „Az Országház Bora 2018” címet, amely megnevezés az évszám megjelölésével tovább használható. A győztes borászatnak jogában áll a győztes tételt saját címke alatt forgalmazni „Az Országház Bora 2018” logóval ellátva.
A nevezés a kitöltött nevezési lap elektronikus megküldésével, és a nevezési díj átutalásával érvényes.
A nevezési lapot 2018. április 2-ig kell megküldeni az orszaghazbora(kukac)parlament.hu e-mail címre, egy kinyomtatott példányt pedig a megküldött mintákhoz is mellékelni szükséges.
A minták beküldésére 2018. április 4-én és 5-én 9:00-től 15:00 óráig van lehetőség.
A pályázás részletes feltételei, a borkiválasztás szabályzata és a nevezési lap a linkekre kattintva letölthetők.