Készült: 2020.04.06.15:21:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

247. ülésnap, 268. felszólalás
Felszólaló Dr. Házas József (MSZP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:33

Felszólalások:  <<  268  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HÁZAS JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Miniszter Úr! Ebben az évben nagy visszhangot váltott ki, hogy évek óta tartó vitákat követően megjelent az első két szélerőmű Magyarországon. Nagy jelentősége van ennek, mert bebizonyította, van értelme alternatív energiaforrásokkal foglalkozni hazánkban is. Az Európai Unió energiapolitikai irányelvei alapján a tagállamok erőteljesen fejlesztik alternatív energetikai kapacitásaikat. Hol tart ebben a folyamatban Magyarország? Elmondhatjuk, hogy előreléptünk, megvalósult az első két magyarországi szélerőmű, a Bakonyi Erőmű Részvénytársaságé és a legmodernebb technológiával működő, önálló kulcsi szélerőmű.

Az Első Magyar Szélerőmű Társaság szélturbináját a Happy End Kft. is megörökítette filmjében. A 600 kilowatt teljesítményű erőmű a 2001. május 23-ai próbaüzem óta áramot termel. Úgy tűnik, minden rendben van és jól megy. Valóban így van?

Az Első Magyar Szélerőmű Társaság a megvalósításért pályázott a Környezetvédelmi Alap célfeladatok 65 millió forint támogatására. A támogatást 2001. február 2-án elnyerte. A szerződést csak augusztus 27-én kötötte meg a tárca. Az érvényes szerződés ellenére az összeg a mai napig nem került kifizetésre. A cégnek emiatt fizetési gondjai keletkeztek a külföldi partnerrel szemben, aki a késedelem miatt peres eljárást helyezett kilátásba.

Tisztelt Miniszter Úr! Megtörtént-e a mai napig az átutalás, és ha megtörtént, mikor? Hogy engedhető meg, hogy ennyit csúszik a támogatások kifizetése? Mennyiben szolgálja ez az alternatív energiaforrások elterjedésének ügyét? Mennyiben szolgálja az amúgy is nehéz helyzetben lévő környezetvédelmünket? A szél fújja el a kifizetések idejét? Mi a véleménye arról, hogy egy pályázaton elnyert összeg kifizetése akár több mint háromnegyed évet késhet? Nem érez-e felelősséget, hogy a külföldi beruházók kedvezőtlen képet kapnak emiatt Magyarországról? Úgy gondolja, hogy az országimázsunkat nem rontja ez? Nem érzi a súlyát annak, hogy ilyen gyakorlat miatt a kedvező országképet is elfújhatja a szél?

Kérem válaszát. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

Felszólalások:  <<  268  >>    Ülésnap adatai