Készült: 2020.04.09.02:53:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

247. ülésnap, 316. felszólalás
Felszólaló Szabó Lukács (független)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:49

Felszólalások:  <<  316  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZABÓ LUKÁCS (független): Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! 1997-ben és 1998-ban a hajdúbagosi parasztsággal szemben olyan döntést hoztak, ami felér egy nyíltszíni rablással.

A Környezetvédelmi Minisztérium akkori vezetője ugyanis törvénysértően arra kötelezte a helyi szövetkezet vezetőjét, hogy ezer forint értékben adjon el hektáronként lábaserdőt, aminek az értéke legalább 500 ezer forint. Nem nehéz kiszámolni, hogy mennyiért vettek meg egy hektárt. Ebbe a területbe több mint 50 hektárnyi erdő is tartozik, aminek az értéke hektáronként már akkor is több volt, mint 500 ezer forint.

Ha az ország érdeke azt kívánja, hogy e területek állami tulajdonba kerüljenek, akkor a magyar állam ne rablással, hanem nyílt piaci művelet keretében szerezzen tulajdont, vagy kisajátítással. A kérdés tehát az, alkotmány- vagy törvénysértő-e az, hogy a magyar állam hektáronként ezer forintért rabolja el a parasztok földjeit. Ha a fenti művelet kisajátítás lett volna, akkor tudnunk kell, hogy azt még Rákosiék is tisztességesebben csinálták, mert ők legalább nem nevezték magukat jogállamnak.

Az a kérdés tehát, hogy mit kíván tenni a kormány a bagosi parasztok ügyének megnyugtató rendezése és a törvényesség helyreállítása érdekében. Turi-Kovács miniszter úr egyszer már válaszolt erre a kérdésre, de a válasza elfogadhatatlan volt, ezért fordultam a miniszterelnök úrhoz. Nem tudom, hogy egy elfogadhatatlan választ most miért kell a miniszter úrnak megismételnie. Remélem azonban, hogy közben konzultált jogászokkal, és most már egészen más a véleménye.

Köszönöm szépen.

 

Felszólalások:  <<  316  >>    Ülésnap adatai