Készült: 2019.12.15.22:07:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

166. ülésnap (2008.10.20.), 90. felszólalás
Felszólaló Dr. Oláh Lajos (MSZP)
Beosztás környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  90  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. OLÁH LAJOS környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Az Európai Tanács kötelező célkitűzésként határozta meg, hogy a megújuló energiaforrások részaránya az Unió teljes energiafogyasztásában 2020-ra érje el a 20 százalékot, Magyarországra vonatkozóan a kötelező előírás 13 százalék.

A környezetpolitikai és klímavédelmi célok eléréséhez elengedhetetlen a megújuló energiaforrások, így a bioüzemanyagok környezetvédelmileg hatékony módon történő előállítása és felhasználása. Ennek megfelelően a KvVM a jövőben is igen fontosnak tartja a megújuló energiaforrások fejlesztését, az energiahatékonyság javítását, a környezetileg fenntartható bioüzemanyagok használatának elterjesztését.

A tárca a vonatkozó kormánystratégiák előzetes szakmai és munkaközi egyeztetései során folyamatosan képviselte és képviseli a környezet- és természetvédelem érdekeinek minél hatékonyabb érvényesítését. Részt vesz az EU e témával kapcsolatos jogszabályainak előkészítésében is.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium elsősorban a KEOP-on keresztül támogatja a megújuló energiaforrások elterjesztését. A KEOP keretében a 2007-13-as időszakban összesen mintegy 68 milliárd forint költhető a megújuló energiaforrások használatának növelésére. A megújuló energiaforrások használatának növelésére kiírásra kerülő pályázatokkal elsősorban vállalkozások, önkormányzatok és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok által megvalósítandó, hő- és/vagy villamosenergia-termelésre, valamint bioetanol-előállításra fókuszáló projektek támogathatóak.

A támogatással 2015-ig 2046 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás csökkentését kívánjuk elérni. A támogatás mértékének megállapításánál figyelembe vételre kerülnek többek között az adott projekt jövedelemtermelő képessége, megtérülése, költséghatékonysága, továbbá kiemelt szempont az adott energiaforrás fenntartható módon történő használatának igazolhatósága.

Az operatív program túlnyomórészt kis- és közepes méretű projekteket támogat (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), az adott projekt megtérülési paraméterétől függően 10-50 százalékos arányban.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  90  Következő    Ülésnap adatai