Készült: 2019.12.15.19:53:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

166. ülésnap (2008.10.20.), 285. felszólalás
Felszólaló Bencsik János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  285  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BENCSIK JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Képviselőtársak! Tisztelt Államtitkár Úr! Azért szögezzük le, hogy ez a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényjavaslat mégis egy adóféleséget, egy adóeszközt testesít meg. (Keller László: Persze, teljesen így van.) Ugyanúgy, ahogy a termékdíj is, környezetvédelmi célokat szolgálva szintén egy adójellegű bevételt jelent. De ezek mind célhoz kötöttek. Tehát ezek valamilyen célra irányulnak. Meghatározott, speciális, jól nyomon követhető, ellenőrizhető célra.

Akkor miért kell félni attól, hogy ez elkülönített formában megjelenjék a költségvetésen belül, és azt követően ezt világosan, egyértelműen el is lehessen számolni vagy számoltatni? Tehát ez nem olyan, mint a személyi jövedelemadó vagy a vállalkozási nyereségadó vagy az általános forgalmi adó, amelyek bekerülnek egy kalapba, és mindannyian tudjuk, hogy ezeknek ténylegesen az a feladata, hogy az állam által biztosított jóléti szolgáltatások finanszírozásra kerüljenek belőle, és ez így van rendjén.

Ugyanígy van ez az önkormányzati adórendszerben, bevételrendszerben is. De amikor egy önkormányzat valamiféle többletbevételre akar szert tenni, és ezt az adófizetőkre próbálja meg ügyesen áthárítani, akkor nem teheti meg azt, hogy egy elkülönített alapot ne hozzon létre, és azt ne mondja, hogy igen, ti áldozatot vállaltatok annak érdekében, hogy ezeket a közcélú feladatokat végre lehessen hajtani az önkormányzat koordinálásával, de ezt átlátható formában, mindannyiótok számára rendelkezésre fogjuk bocsátani. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Hát itt is csak erről van szó, ezt kellene megteremteni. Nem kell ettől félni, azt gondolom, ez kicsiny fájdalommal még a Pénzügyminisztérium részéről is vállalható.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

(Pettkó András elfoglalja jegyzői helyét.)
Felszólalások:  Előző  285  Következő    Ülésnap adatai