Készült: 2020.04.05.02:14:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

259. ülésnap (2005.11.02.), 266. felszólalás
Felszólaló Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Beosztás gazdasági és közlekedési minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:37


Felszólalások:  Előző  266  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZANYI TIBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Alighanem itt több félreértés is van. Először is ön kérdésének a hivatalosan megadott címében monopóliumokat említ. Én nem tudok olyan monopóliumról, amelyik Magyarországon autópályát építene. A monopólium a definíciójából fakadóan azt takarja, hogy valami nagyon egyeduralkodó. Magyarországon több koncessziós társaság, köztük nagy multinacionális cégek részvételével működő társaság épít utakat, magyar vállalkozókkal alkotott konzorciumokban, következésképp itt a monopólium szó hangoztatása valószínűleg a közvéleménynek szól, de a jelen esetben valójában nincs tartalma, mert ez valótlan állítás.

A másik, ami a konkrétumot illeti: az autópálya építése - főleg azoké a szakaszoké, amelyeket jól körülhatárolható módon egy-egy adott konzorcium épít - úgy szokott történni, hogy átlagosan kéthetente van a társaságok, illetve az érintett önkormányzatok, de nemcsak az önkormányzatok, hanem az érintettek között egy úgynevezett problémafeltáró konzultáció. Legutóbb október 20-án volt ilyen.

Nagyon sajnálatos, hogy a petőfiszállási polgármester asszony nem vett részt ezen a rendezvényen, de néhány korábbin sem, mert ha járna ezekre az értekezletekre, ahova meg szokták hívni, akkor nem kellene folyamatosan leveleket írnia olyan ügyekben, amelyekben a válaszadás néha hosszadalmasabb a megoldásnál, hiszen már a jövő héten megoldásra kerül az a probléma, amit ő jelezni szokott.

A dolog másik része pedig - a félreértések világában járva - az, hogy el kell különíteni azt, amikor az út építése okoz kellemetlenséget, azoktól a kellemetlenségektől, amelyek az út majdani használata során jelentkeznek. Ha történetesen valakit az útépítés zaja bánt, akkor nyilvánvalóan nem az a megoldás, hogy az útépítés idejére kisajátítjuk az adott földtulajdont, ha a forgalomhoz képest egyébként megfelelő zajvédő falakkal is lehet operálni. Azt javaslom, hogy egy ilyen, állandóan a levelek elkerülésének veszélyét hozó és nem is valós érdeklődés helyett a polgármester asszony - vagy önök, vagy bárki - járjon el a kéthetente tartott rendezvényekre, azokon minduntalan fel lehet vetni bármilyen kérdést, a kérdésekre napi gyakorlati aktualitású választ lehet kapni, és akkor nem kell a parlamentben feszegetni egy olyan problémát, aminek a megoldása sok esetben azt is túlhaladta, amikor itt kérdésként szóba kerülhet.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  266  Következő    Ülésnap adatai