Készült: 2019.10.24.00:05:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

49. ülésnap (2018.12.11.), 190. felszólalás
Felszólaló Kósa Lajos (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:37


Felszólalások:  Előző  190  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KÓSA LAJOS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az van a munkavállalók pártján, aki munkahelyeket teremt. (Felzúdulás az ellenzéki pártok soraiban.) A Fidesz-kormány és annak miniszterelnöke joggal mondta azt, hogy a Fidesz a valóságnak megfelelően a munkavállalók pártján áll, hiszen akkor, amikor a szocialisták kormányoztak, kevesebb mint 3,5 millió volt a munkában foglalkoztatottak száma, ma ez több mint 800 ezerrel több. (Dr. Varga-Damm Andrea: Úgy, hogy a 16 évesek már dolgoznak…!) Mindeközben egyébként a minimálbért duplájára emelte a Fidesz-kormányzat, a szakmunkás-minimálbért szintén a duplájára emelte a Fidesz-kormányzat. (Dr. Harangozó Tamás: A bruttóját!) Eközben egyébként a rezsicsökkentésen keresztül visszaadtuk azt a pénzt az embereknek (Gréczy Zsolt: Ezért nem viszitek el a szemetet?), amit a szocialisták a 13. havi bérrel, a 13. havi nyugdíjjal és a gyermekjóléti és családtámogatási rendszer visszavágásával elvettek. Ez volt az, amikor a szocialisták a munkások mellett álltak. A Fidesz-kormányzat akkor, amikor ezt a javaslatot támogatja, nem igaz, amit ön mond, nem szolgáltatja ki a munkavállalókat, mert a munkavállalóknak részint saját akaratuk és saját beleegyezésük is kell írásban, részint benne van, kedves frakcióvezető-társunk, kedves képviselőtársunk, az, hogy csak akkor lehet ezzel élni, ha a kollektív szerződés vagy egyébként a munkások közösségét megtestesítő üzemi tanács megegyezik a munkaadóval az elszámolási időkeretről. Tehát a szakszervezetek kezébe is adunk valamit  szemben azzal, amit ön mond , és a munkavállalók kezébe is. (Z. Kárpát Dániel: Lajos, nyugtass meg, hogy ezt nem hiszed el!) Mi egyszerűen csak lehetőséget szeretnénk teremteni, mivel a teljes munka világát tekintve 500 ezer ember érint a javaslatnak ez a része, hogy ők alkupozícióba kerüljenek, legyen lehetőségük azt mondani, hogy jó, megértettük a munkaadóknak azt a kérését, hogy szezonalitás van, meg szeretnének túlmunkát elrendelni (Dr. Harangozó Tamás: Miért az ő oldalukra álltok?), aminek a végén egyébként, az elszámolási időkeret végén szabadságban vissza kell adni, de ekkor egyébként jogosan mondjuk azt, hogy szeretnénk több pénzt kérni. (Közbeszólás a DK soraiban: Jó, hogy nem ingyen csinálják!) Ez egy lehetőség, amivel lehet élni, amit egyébként önök ki akarnak csavarni az emberek kezéből, mert azt mondják, hogy nehogy már többet keressetek. Ismerjük ezt az álláspontot, ez volt az önök kormányzásának végig a filozófiája.

Egyéként önök nem csak most, máskor is szerették volna azokat az embereket a lehetőségektől megfosztani – nem csak a kormányzásuk alatt , akiknek adott esetben mi valamit szerettünk volna mondani. Ezért az ellenzék egyöntetűen leszavazta a nyugdíjas-szövetkezetekről szóló törvényjavaslatot, amikor az önkéntesség volt (Gréczy Zsolt: A 3000 milliárdról beszélsz?), amikor csak arról volt szó, hogy ha valaki egy héten néhány órát akar dolgozni, tegyük ezt neki lehetővé; önök ellenezték a nyugdíjas-túlfoglalkoztatásnak azt a keretét, amit a kormány megszavazott (Közbeszólás a Jobbik soraiban: Már megbukott!), ami arról szól, hogy kedvezményesen lehessen annak, aki akar még maradni, dolgozni néhány évet, mert telik az erejéből, az egészségéből, a kedvéből. (Z. Kárpát Dániel: Mi akadályozza meg benne, hogy maradjon? Ne viccelj már!) Ezt is lesöpörték, mint általában a munka világát érintő javaslatokat, amelyek pozitívak voltak a munkaadók számára, ezeket lesöpörték.

Nem ismeretlen ez a magatartás, meg a régi emlékek is; tudjuk, hogy a szocialista jelző igazából egy fosztóképző, a szocialista demokrácia azt jelenti, hogy nincs demokrácia, a szocialista munkásvédelem azt jelenti, hogy a munkások ellen politizálunk. Ezt önöktől láttuk, köszönjük szépen, nem kérünk belőle. (Dr. Szél Bernadett: Ti sem vagytok már fiatal demokraták!  Derültség az ellenzéki pártok soraiban.)

Még valamit, tisztelt Ház! Természetesen arra a magyar emberek 100 százaléka nemet mond, ha valaki azzal a javaslattal áll elő, hogy vezessük be a szombati munkavégzést. De nincs ilyen javaslat! (Csárdi Antal: Csak azt szeretnétek!  Tordai Bence: Hogyan jön ki a négyszáz óra?  Közbeszólás az ellenzék soraiban: Szövegértési probléma…  Az elnök csenget.) Az a mérés, amivel önök itt előhozakodnak, csupa olyan kérdést feszegetett, amit az én javaslatom nem tartalmaz. (Közbeszólások az ellenzéki pártok soraiban.) Nem tartalmaz, semmilyen módon nem tartalmaz! Ja, kérem szépen, hogy önök egyébként…  hogy is mondta az önök dicső vezére? Hazudtunk reggel, éjjel meg este.

Ez az önök politikai krédója: hazudni, hazudni, hazudni. Oké. (Tordai Bence: Te most mit csinálsz?) Ezért állnak így, ezért támogatják a választók ilyen mérhetetlen mennyiségben önöket (Gréczy Zsolt: Többen szavaztak ellenetek, mint rátok! Még így is!), amennyi egyébként kitelik önökből, néhány százalék. És csak hajrá, mert egyébként abból a választási vereségből semmit nem okultak, ami arról szólt, hogy folyamatosan hazudtak az embereknek, az emberek rájöttek erre és elutasították önöket.

Most is azt gondolják, hogy ezzel a javaslattal kapcsolatban (Gréczy Zsolt: A maga sertéstelepe hogy áll?), ha telehazudják, ha végighazudják az egész ügyet, akkor majd önök mellé állnak. (Gréczy Zsolt: Az édesanyja sertéstelepe…?) De figyelmeztetem önöket, használják a józan eszüket, ha még van! Január 2-án felkel a nap, kiderül, hogy senki nem vezette be a szombati kötelező munkavégzést, hát akkor nem fognak önöknek hitelt adni. Kiderül az, hogy a szakszervezeteknek ott van a kezében az az eszköz, hogy a kollektív szerződésben hozzájárulnake vagy sem a 36 órás elszámolási kerethez. (Z. Kárpát Dániel: Köszönjük, hogy aggódsz értünk, Lajos!) És ha azt mondják, hogy nem, akkor mitől fosztottuk meg az embereket? Kiderül, hogy egyébként az embereknek nyilatkozni kell arról, hogy vállaljáke a túlmunkát. És ha azt mondják, hogy nem, és akkor mi van? (Közbeszólások az ellenzéki pártok soraiban.) Miközben egyébként ma munkaerőhiány van, tehát jó pozícióban vannak a munkavállalók, alkupozícióban vannak. (Közbeszólás a Jobbik soraiban: Mondd el nekik!)

Önök arra emlékeznek, amikor a szocialista kormányzat alatt végtelenül ki volt szolgáltatva mindenki, mert nem volt munkahely. De most nem ez a világ van. Az van a munkavállalók pártján, aki munkahelyet teremt, aki olyan gazdaságpolitikát teremt, amikor csökkennek az adók, nem emelkednek, amikor növekszenek a családi támogatások, amikor az embereknek lehetőségük van otthont teremteni. Ezt fogalmazta meg a Fidesz, ezt hajtjuk végre, és ehhez kérjük a támogatást, nem máshoz. (Demeter Márta: A béremelés hol van?) Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  190  Következő    Ülésnap adatai