Készült: 2019.10.22.19:43:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

78. ülésnap (2019.06.24.), 48. felszólalás
Felszólaló Dr. Völner Pál (Fidesz)
Beosztás Igazságügyi Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpellációt szóban megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 4:00


Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VÖLNER PÁL igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A kormányzati álláspontot megerősítve ezúttal is szeretném hangsúlyozni: nagyon fontosnak tartjuk az isztambuli egyezmény tartalmát. A nők tiszteletét és a férfi-női egyenjogúságot alapvető értékeink között számon tartó magyar és európai kultúra alapján a magyar kormány határozottan elutasítja a nők elleni erőszak bármilyen formáját, elkötelezett a bántalmazás teljes felszámolása és az áldozatok védelme mellett. A kormányzat az egyezményben megfogalmazott elvárásokat sok tekintetben meghaladó mértékben, a szükséges eszközökkel védelmezi az áldozatokat. (Dr. Vadai Ágnes: Na, na!) A védelmet szolgálja az intézményrendszer működtetése és a megelőzést szolgáló kampányok szervezése. Magyarország már ma is számos olyan nemzetközi egyezménynek részese, amely előírja a nők védelmét a bántalmazással szemben. (Németh Szilárd István: Nagyon helyes!) A nemzetközi jogi egyezményekkel megerősített, belföldi jogrendszer által biztosított, s a kormányzati intézkedésekkel megvalósított védelemben ma sem szenvednek hiányt a bántalmazottak, a magyar belső jog az egyezmény rendelkezéseinek lényegileg a jelenlegi állapot szerint is megfelel.

Van azonban az isztambuli egyezménynek két olyan pontja, amelyek a fontos és a magyar kormány által mindenkor tiszteletben tartott célok mellett általunk el nem fogadható elemeket szeretnének a magyar jogrend részévé tenni. Ezek közül az egyik az egyezmény migrációval és menekültüggyel foglalkozó fejezete, amelyben foglaltak szöges ellentétben állnak Magyarország migrációs politikájával. A hatályos magyar jogi szabályozás (Dr. Vadai Ágnes: A bántalmazott nőknek teljesen mindegy, hogy honnan jön! Meg kell védeni őket!) lehetőséget biztosít arra (Németh Szilárd István: Nyugalom!), hogy a magyar hatóságok a különleges bánásmódot igénylő személyek esetén speciális szabályok szerint járjanak el. Ennek az egyezmény szerint megkívánt olyan irányú módosítása, amely az érintett csoport tekintetében a beléptetés automatikussá tételét eredményezné, élesen ellentétes a kormány migrációs politikájával.

Az egyezmény továbbá használja és a ratifikáció esetén törvényi szinten a belső jog részévé teszi a gender, azaz társadalmi nem fogalmát. Mindaddig, amíg ezek a vitatott pontok megnyugtató módon, a kormány által képviselt értékeknek megfelelően nem tisztázódnak, nem kerülhet sor az egyezmény ratifikációjára. (Dr. Vadai Ágnes: Jönnek a genderek!) Elfogadhatatlan, hogy egy nemzetközi egyezményben rejtetten, lopakodó jogalkotással szeretnének beemelni a magyar jogrendbe olyan elemeket (Derültség, nagy zaj az ellenzék padsoraiból.  Arató Gergely közbeszól.), amely attól idegen, és amelynek alkalmazására nincs szükség, hiszen a nők kapcsolati erőszak elleni védelméhez (Dr. Vadai Ágnes: Az intézményrendszert kellene kiépíteni! Arról kellene beszélni, hogy meg lehessen védeni a magyar nőket! De nem tudják, nem csinálják! Meg a gyerekeket!  Az elnök csenget.) a magyar jogszabályok biztosítják a megfelelő eszközt.

Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány mindent megtesz a nők, a gyermekek és a családok védelmében. (Dr. Vadai Ágnes: Dehogy tesz meg! Ne tessék összevissza beszélni!) Ez jóval több, mint amit az isztambuli egyezmény jogi kötelezettségként előírna számunkra, ez nem csupán az áldozatok segítését jelenti, hanem az áldozattá válás megelőzése, a krízishelyzetek lehető legkorábbi felismerése (Dr. Vadai Ágnes: Szigetszentmiklóson is sikerült!) és kezelése is (Dr. Vadai Ágnes: Az nagyon sikerült!) a kiemelten támogatott kormányzati célok között van. Lassan mondom, hogy képviselő asszony is értse. (Dr. Vadai Ágnes: Értem! Azért mondom!)

(14.40)

A kormány erős jogalkotási és politikai intézkedéseket tesz, jelentős forrásokat biztosít a nők erőszak elleni védelméhez.

Sajnálatosnak tartom ezért, hogy az ellenzéki képviselők ennek ellenére egy olyan nemzetközi egyezmény ratifikálását erőltetik, amely érdemben nem javít a védeni kívántak helyzetén. Javaslom, ehelyett inkább a családi akciótervet támogassák szavazataikkal. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.  Dr. Vadai Ágnes: Javaslom, hogy a nőkkel foglalkozzanak!)
Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai