Készült: 2024.09.23.19:31:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

107. ülésnap (2011.07.04.), 122. felszólalás
Felszólaló Lakatosné Sira Magdolna (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

LAKATOSNÉ SIRA MAGDOLNA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! A napközbeni étkezés minden ember számára fontos és nélkülözhetetlen esemény. Egészségügyi szempontból azonban korántsem mindegy, hogy milyen minőségű tápanyagokat tartalmazó ételt juttatunk a szervezetünkbe.

A magyar társadalom egészséges táplálkozásra való ösztönzése és figyelmének felhívása több szempontból is különösen jelentős feladat. Egészségünk megőrzésének kulcsa a megfelelő vitaminok és nyomelemek bevitele a szervezetbe. Ezért korántsem mindegy, hogy mi is kerül az asztalra a közétkeztetés során a gyermekek és felnőttek elé, továbbá az sem, hogy az alapanyagait honnan szerzik be.

Gyulán példaértékű kezdeményezés indult el, a Mintamenza-program. A program lényege, hogy helyi őstermelők kiváló minőségű alapanyagait vásárolják meg a közétkeztetésben részt vevő konyhák, és ebből sütik-főzik meg az ebédet. Évekkel ezelőtt már élő és szoros kapcsolat volt a konyhák és a helyi őstermelők között, de a Medgyessy-kormány 2004-ben oly módon módosította a közbeszerzési törvényt, hogy évekig Szegedről voltak kénytelenek beszerezni az alapanyagokat.

Az Orbán-kormány hivatalba lépése után az első intézkedések között változtatta meg ezt az igazságtalan és működésképtelen rendszert. Ennek köszönhetően újraépíthetik a jó kapcsolatot a gazdákkal, és a szakácsok a hazai, friss, minőségi alapanyagokból készült, finom ételeket tehetik az asztalra vendégeik elé.

Szokás mondani, hogy mindenki abból főz, amije van. Magyarország agrárteljesítményekben gazdag ország. Miért ne főznénk abból, amink van, ha mindezzel elősegítjük a hazai agráripar működését, a hazai őstermelők boldogulását, hozzájárulunk ahhoz, hogy egészséges és friss zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszthassunk?

Tisztelt Államtitkár Úr! Tervez-e a kormány olyan programot, amelynek keretében a helyi őstermelők által előállított alapanyagokat használják fel a közétkeztetéshez? (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)




Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai