Készült: 2019.10.19.07:47:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2017.11.20.), 70. felszólalás
Felszólaló Dr. Völner Pál (Fidesz)
Beosztás Igazságügyi Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:01


Felszólalások:  Előző  70  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VÖLNER PÁL igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Mindig kicsit meglepődöm, amikor szocialista padsorokból a devizaválság kapcsán bármilyen kérdést kap a kormányzat (Moraj az MSZP soraiban. ‑ Közbeszólások az MSZP soraiból: Válaszolj a kérdésre!), hiszen 2008-ban kezdődött ennek a problémának a válsághelyzete, amire önök dermedten reagáltak másfél évig, a saját maguk által előterjesztett törvényjavaslatot sem fogadták el a Bajnai-kormány alatt, mivel alkalmatlannak tartották a válság kezelésére. Ezek után feltenni kérdéseket, ahogy Dömötör Csaba államtitkár úr fogalmazott egyszer (Gőgös Zoltán: Nem mi tesszük fel, hanem egymillió állampolgár, egymillió!), ez olyan, mint amikor a gyújtogató a tűzoltókat vonja felelősségre, hogy éppen milyen formában oltják a tüzet.

Önök családok százezreit sodorták bele ebbe a devizahitel-csapdába azzal, amikor megszüntették (Gőgös Zoltán: Kósa Lajos! Szijjártó Péter!) a lakástámogatási rendszert, amit az első Orbán-kormány bevezetett. (Bangóné Borbély Ildikó: Mikor ment az euró 300 forint alá? ‑ Zaj. ‑ Az elnök csenget.), és nem segítették a jelenlegi kormányzat devizaadósokat segítő intézkedéseit, nem szavazták meg a jelzálogalapú devizahitelek betiltását, a kamatemelés korlátozását (Bangóné Borbély Ildikó: Mikor volt utoljára 300 alatt?), az árfolyamgátat és a végtörlesztést sem.

A forintosításról szóló törvényt sem támogatták, holott ezt akár 2008-ban az önök által kinevezett jegybankelnök is javasolhatta volna, és az akkori jegybank is segíthette volna. Gyakorlatilag csupa olyan kérdést tesznek fel, amelyeket önök maguk megoldhattak volna. Mi megoldottuk. Önök nem támogatták. És nem követik azt sem, hogy mi folyik most épp a parlamentben, hiszen tavasszal fogadtuk el azt, hogy csak a becsérték 100 százalékán lehet árverezni az ingatlanokat. (Gőgös Zoltán: Addig örülj, amíg nem a házadnál teszik ezt!)

(12.40)

Ezalatt megegyezhetnek a felek, és ha megegyeznek, az egyúttal az elsétálás jogát is jelenti. Nem véletlenül említette a Végrehajtói Kar elnöke, hogy létezik, és valóban ilyesmi működhet. (Bangóné Borbély Ildikó: Értékesítsél már egy házat! ‑ Közbeszólások az MSZP soraiból. ‑ Az elnök csenget.)

Az állapítható meg tehát, hogy önök nem tesznek semmit a magyar családokért, és gyakorlatilag politikai hecckampányt folytatnak a kormányzat ellen (Bangóné Borbély Ildikó: Az az egymillió ember, aki bajban van, ugye?), amely mindent megtett. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  70  Következő    Ülésnap adatai