Készült: 2020.08.04.12:27:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

297. ülésnap (2013.08.26.),  131-134. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 5:04


Felszólalások:   123-130   131-134   135-138      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Most áttérünk az írásban előzetesen benyújtott kérdések megtárgyalására.

Varga László, az MSZP képviselője, kérdést kíván feltenni a nemzeti fejlesztési miniszternek: "Mikor folytatódhat végre Miskolctapolca fejlesztése?" címmel. A kérdésre miniszterelnök úr megbízásából Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszter úr válaszol.

Öné a szó, képviselő úr.

DR. VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszterelnök-helyettes Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A 2010-es választási évben nagyon sok helyen mondták önök és az önök jelöltjei, hogy tavasszal és ősszel is önökre kell szavazni, és akkor dőlnek majd a fejlesztési források az adott területre. Így volt ez az ország egyik legszebb adottságú üdülőterületével kapcsolatban is, Miskolctapolca esetében is. Önök azt mondták az őszi kampányban, egész konkrétan egy miniszterelnöki látogatás kapcsán, hogy ha az önkormányzat is narancsszínekbe öltözik, akkor dőlni fogni a források, 7 milliárdot fognak elkölteni Tapolca fejlesztésére. Ebből aztán gyorsan 5 milliárd lett, majd végül az önkormányzat már csak 3,3 milliárdra pályázott a kormánynál. Majd hát kiderült egy illetékes kormánybizottság döntése után, hogy kerek szám az, amit sikerült elnyernie Miskolctapolcának: 0, azaz nulla fejlesztési forrást kapott önöktől. Tehát nem került be Miskolctapolca a kiemelt turisztikai nagyberuházások közé.

Azóta azt is tudjuk, hogy Debrecen, Nyíregyháza kapott forrásokat, illetve jelentős forrásokat, 2-3 milliárdokat a környező nagyvárosok közül, és azt is tudjuk, hogy a kisebb volumenű turisztikai fejlesztések között sem nyert városi projekt, egyetlenegy forintot sem nyert el ilyen módon Miskolctapolca.

Azt is tudjuk, hogy lassan vége az európai uniós fejlesztési ciklusnak, és hogy önök nagyobb fordulatszámra szeretnének kapcsolni, és a Miniszterelnökséghez került rengeteg döntési jogosultság. Úgyhogy adódik a kérdés, hogy kívánnak-e forrásokat biztosítani végre 3 év után Miskolctapolcának. Folytatódhat-e az a munka, amelyet az előző városvezetés, szocialista városvezetés kezdett meg a barlangfürdő átfogó és teljes felújításával, hiszen erre milliárdok kerültek elköltésre, és betartják-e azt a 2010-es ígéretüket, amely arról szólt, hogy nagy volumenű fejlesztéseket fognak végrehajtani Miskolctapolcán?

Elnök úr, köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

ELNÖK: Válaszadásra megadom a szót Semjén Zsolt miniszter úrnak.

DR. SEMJÉN ZSOLT tárca nélküli miniszter: Nagyon szépen köszönöm, tisztelt elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Miskolctapolca a kormányváltás óta mintegy 365 millió forint fejlesztési forrással gazdagodott. A beruházások, az új munkahelyek létrejötte is jelzi a városrész fejlődését. Megjegyzem: Miskolctapolca strandfürdőjét éppen a szocialista kormányok hagyták magára, mivel azt sem a Medgyessy-, sem a Gyurcsány-kormány idején nem fejlesztették. A strand megszűnt funkcionálni, az épületek állapota súlyosan leromlott, a medencéket is benőtte a gaz. Miskolci fideszes országgyűlési képviselők az elmúlt 3 évben folyamatosan tájékoztatták a helyzetről a kormányt, és kivitelezési terveket készítettek. A meghirdetett közbeszerzési eljárások sikeres zárása után várhatóan még az ősszel megkezdődhetnek a strand újjászületését eredményező munkálatok.

A kormány turizmus iránti elkötelezettségéhez az elmúlt három év munkáját tekintve nem férhet kétség. A jelenleg 200 milliárd forintos bevétellel rendelkező ágazat Magyarországon a GDP 7 százalékát teszi ki, és mintegy félmillió embernek ad munkát. Az ország vonzerejének növekedéséhez az Új Széchenyi-terv beindítása nyomán 150 milliárd forint értékben több mint 600 kisebb-nagyobb fejlesztés valósult meg, döntő mértékben EU-s forrásból.

Miskolctapolca kistérsége elől sem zártuk el a pénzcsapokat, csak az idegenforgalom fellendítésére 1,3 milliárd forint támogatásról döntött a kormány. Beértek azok az erőfeszítések, amelyeket az elmúlt években a kormány tett, és egy olyan fejlődési pályára állította a hazai turizmust, ami további munkahelyteremtést és bevételnövekedést fog eredményezni az elkövetkezendő években. Mindebben nagy szerepe volt a Magyar Turizmus Zrt. teljes átalakításának, a gazdaságélénkítő Széchenyi-terv újraindításának, valamint a SZÉP-kártya bevezetésének. Sikerült azt is elérni, hogy egyre többen részesítik előnyben a belföldi turisztikai helyszíneket a külföldiekkel szemben. A kormány jelentős beruházásokkal segíti a turizmus fejlődését, ilyen többek között a Várkert Bazár felújítása és a "Gyógyító Magyarország" program, amely a gyógyfürdők, gyógyszállók és gyógyító szolgáltatások fejlesztését szolgálja.

Mindezek alapján kijelenthetjük, hogy Magyarország a turizmus tekintetében is jobban teljesít. Köszönöm. (Felzúdulás az MSZP soraiból - Taps a kormánypártok soraiból.)

(16.10)
Felszólalások:   123-130   131-134   135-138      Ülésnap adatai