Aktuális

Hírek, események

Az 1919 – A Nagy Szétesés című konferencia. Megnyitóbeszédet tart Kövér László, az Országgyűlés elnöke, 2019. november 21.Az Országház építése és művészete címmel június 1-én kötetbemutatóval és tematikus sétákkal egybekötött tudományos tanácskozás kerül megrendezésre az Országház Tandor Ottó termében. Június 2-án a Sorsfordító évek konferenciasorozat harmadik rendezvényeként kerül sor az 1920 – Kényszerpályán. A trianoni békediktátum ratifikálása című történettudományi konferenciára a főrendiházi ülésteremben.

A képviselőházi ülésterem ablakai.Az Országház üvegfestészeti együttesének a megalkotása Róth Miksa életművének egyik első jelentős munkája volt. A kivitelezés két ütemben valósult meg. Az első ütem a millenniumi ünnepségre elkészítendő ablakokat érintette, majd ezt követően 1897. május 12-én kezdődtek meg a munkálatok az üvegfestés második részletén.

Kárpótlási jegy, 1992.Az Országgyűlés 1992. május 12-én megalkotta a harmadik kárpótlási törvényt, az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról rendelkező jogszabályt. A törvény alapján kárpótlás illette meg azokat a személyeket, illetőleg hozzátartozóikat, akiket 1939. március 11. és 1989. október 23. között ért sérelem, a diktatórikus politikai rendszer által.

Szacsvay Imre portréja.1992. május 5-én adták át az Országházban az első Szacsvay Imre-díjakat. Az 1991-ben alapított kitüntetést a gyermekekért, az ifjúságért végzett tevékenységért adományozta 2001-ig évente az ifjúsági ügyekért felelős tárca nélküli miniszter május 2-a, az első szabadon választott Országgyűlés megalakulása alkalmából. A díj névadója Szacsvay Imre egykori országgyűlési képviselő, a képviselőház jegyzője, az 1848–49-es szabadságharc mártírja.

Bittó István házelnök portréja. Barabás Miklós olajfestménye, 1875.1822. május 3-án született Bittó István miniszterelnök, képviselőházi elnök.

Törvényalkotás

Törvényalkotás

Törvényalkotási folyamatábra

Adatok az Országgyűlés törvényalkotásáról

Elfogadott törvények

Sarkalatos törvények

Házszabályi rendelkezések (Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvényben és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. évi (II. 24.) OGY határozatban foglalt házszabályi rendelkezések egységes szerkezetben.

Parlamenti jog - Az Országgyűlés működése, feladat- és hatáskörei, kapcsolódó intézmények (Második, átdolgozott kiadás)
 

Tematikus kereső

Jelenleg nincs elérhető ülésterv.

Az Országgyűlés 2022. évi tavaszi ülésszaka május 16-17-i (hétfő-kedd) ülésének napirendje

Élő közvetítés linkje
live_stream_playlive_stream_play_hover
Élő közvetítés

Ciklusos tematikus keresők

Kattinson a képre a Virtuális Országház eléréshez!
Virtuális Országház - Lépjen be!

Kattintson ide az Országház Könyvkiadó eléréséhez!