Aktuális

 

OrszágházMinden nap fogadja az idegenforgalmi látogatókat az Országház

2021. június 21-től minden nap fogad idegenforgalmi látogatókat az Országház. A kedveszményes jegyárakkal, jelentkezéssel és a belépési szabályokkal kapcsolatos bővebb információ a Parlament.hu honlapon, az Országház menüpont alatt érhető el.

Az Országgyűlési Múzeum Új világ hajnalán – Tisza István című időszaki tárlata minden nap díjmentesen megtekinthető. A múzeum állandó kiállításainak valamint az Országgyűlési Könyvtár nyitvatartásáról itt és itt tájékozódhat. Megtekintés »

Hírek, események

A két kötet borítója.Az Országház Könyvkiadó gondozásában megjelent a magyar országgyűlések történetével foglalkozó könyvsorozat nyolcadik része, A magyar országgyűlés a dualizmus korában című kétkötetes munka. Az első rész A képviselőház, a második A főrendiház alcímet viseli, ami arra utal, hogy a korszakban a két kamara egymástól jelentősen eltérő jelleggel bírt. A megnövelt terjedelem e periódusnak a hazai parlamentarizmus történetében betöltött fontos szerepét is hangsúlyozza, mivel ekkor alakult ki az a szabályrendszer és szervezeti keret, amely a mai napig meghatározza modern törvényhozásunk életét.

V4 FehérvárcsurgóKözös álláspont kialakítására törekednek Európa jövőjéről a visegrádi országok - közölte az Országgyűlés elnöke a V4-ek (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) parlamenti elnökeinek pénteki fehérvárcsurgói találkozóját követően.

1948. június 16. Leveszik a falról a névtáblát a péceli római katolikus iskola átvételén Forrás: MTI Fotóbank1991. július 10-én az Országgyűlés elfogadta a volt egyházi ingatlanok tulajdoni rendezéséről szóló törvényt. Ennek értelmében az egyházak visszakapták az 1948. január 1-je után kártalanítás nélkül államosított ingatlanjaikat, kivéve a termőföldeket, a gazdasági létesítményeket és olyan vagyontárgyakat, amelyek jövedelemszerzésre szolgáltak.

Az Országgyűlés 2011. július 11-én döntött arról, hogy 2014. május 31-ig át kell alakítani a Kossuth Lajos teret. Az országgyűlési határozatban előírt felújítás, illetve a tér fejlesztése a Steindl Imre Program keretében valósult meg. A térrekonstrukció csaknem hét és fél hektárnyi terület teljes átalakítását és új funkciókkal történő ellátását eredményezte.

Magyar Köztársasági Érdemrend, 1995 Forrás: MTI FotóbankAz Országgyűlés 1991. július 9-én elfogadta a Magyar Köztársasági Érdemrend és Magyar Köztársasági Érdemkereszt alapításáról szóló törvényt. A kitüntetések a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló, példamutató tevékenységet kifejtő személyek elismerésére szolgáltak.
2012 óta a Magyar Érdemrend és a Magyar Érdemkereszt elnevezést viselik.

Törvényalkotás

Törvényalkotás

Törvényalkotási folyamatábra

Adatok az Országgyűlés törvényalkotásáról

Elfogadott törvények

Sarkalatos törvények

Házszabályi rendelkezések (Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvényben és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. évi (II. 24.) OGY határozatban foglalt házszabályi rendelkezések egységes szerkezetben.

Parlamenti jog - Az Országgyűlés működése, feladat- és hatáskörei, kapcsolódó intézmények
 

Tematikus kereső

Fogarasiné Deák ValériaÉletének 68. évében elhunyt Fogarasiné Deák Valéria (1954-2021), az MSZP egykori országgyűlési képviselője.

Élő közvetítés linkje
live_stream_playlive_stream_play_hover
Élő közvetítés

Ciklusos tematikus keresők

Kattinson a képre a Virtuális Országház eléréshez!
Virtuális Országház - Lépjen be!

Kattintson ide az Országház Könyvkiadó eléréséhez!