Lead

 

A cikksorozat az Országgyűléshez, az Országházhoz és a Kossuth térhez kapcsolódó jelentősebb évfordulókról emlékezik meg. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre megjelent cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

Évfordulók

400 éve érkezett meg II. Ferdinánd király az 1622-es soproni országgyűlésre

1622-ben kezdődött meg a soproni országgyűlés, melyre május 24-én érkezett meg II. Ferdinánd császár, magyar király, akit az 1618. évi pozsonyi országgyűlésen választottak meg magyar királynak.

Uralkodása alatt három országgyűlést tartottak Sopronban: 1622-ben, 1625-ben és 1634-ben. Az 1622-es országgyűlésen törvénybe iktatták a koronázáskor elfogadott királyi hitlevelet, hadügyi kérdésekről tárgyaltak, emellett fontos napirend volt a Bethlen Gábor birtokadományozásának érvénytelenítése, illetve nádorrá választották Thurzó Szaniszlót. Július 26-án a Nagyboldogasszony-templomban Ferdinánd második feleségét, Eleonóra császárnét magyar királynévá koronázták, ezért is hívják ezt az országgyűlést „koronázó országgyűlésnek”. Ennek emlékeként a király Sopron város címerét kibővítette a kétfejű, koronás császári sassal, amelybe a monogramjuk, az F és E betű is belekerült.

II. Ferdinánd német-római császár és második felesége, Eleonora Gonzaga mantuai hercegnő

Forrás: Esterházy Collection, Burg Forchtenstein (www.wikimedia.org)

 

 

Közzétéve: 2022-05-24 11:50

Kategória: Évfordulók

Könyvajánló

 

A budapesti Országház Magyarország egyik legfontosabb, a nagyvilágban is legismertebb épülete. Senki nem tudja magát kivonni a Duna mentén magasodó épületóriás lenyűgöző hatása alól, amely az elmúlt száz évben a főváros, sőt az egész ország jelképe lett. A budapesti Országház annyiban is kivételes alkotás, hogy az egész épület és gyakorlatilag teljes díszítése, összes képzőművészeti alkotása jórészt egyetlen periódusban készült, továbbá hogy ezek többsége a mai napig eredeti formájában fennmaradt. Kiemelt jelentősége ellenére az Országházról eddig nem jelent meg az adatok és dokumentumok teljességén alapuló, részletes feldolgozás, vagyis nagymonográfia. Ezt a fájó űrt szándékozik betölteni jelen kötet, amely az egykorú írott, nyomtatott és tárgyi források gazdag tárházára támaszkodva született meg.

De a munka nem csak az Országház építésének történetét és művészeti kialakítását tárgyalja, hanem azt a szűkebb és tágabb társadalmi környezetet is, amelyben létrejött. A szöveget rendkívül gazdag és sokrétű képanyag kíséri. 2020 (1. kiadás), 2021 (2. kiadás, javított utánnyomás)

A kötetet itt lehet előjegyezni.