Lead

 

A cikksorozat az Országgyűléshez, az Országházhoz és a Kossuth térhez kapcsolódó jelentősebb évfordulókról emlékezik meg. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre megjelent cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

Évfordulók

150 éve szentesítette I. Ferenc József a Buda-Pest fővárosi törvényhatóság alakításáról és rendezéséről szóló törvénycikket

I. Ferenc József 1872. december 23-án szentesítette a „Buda-Pest fővárosi törvényhatóság alakitásáról és rendezéséről” szóló 1872. évi XXXVI. törvénycikket. A jogszabály elrendelte Buda és Pest szabad királyi város, valamint Óbuda és a Margitsziget egyesülését. Így az 54 ezer lakost számláló Buda, a 200 ezer lakosú Pest és a 16 ezer lakossal rendelkező Óbuda egy 270 ezer fős nagyváros lett, megteremtve ezzel a lehetőséget a világvárossá váláshoz. A törvénycikkel megerősített egyesítési folyamat vége az 1873. november 17-i díszközgyűlés volt, amikor is megkezdte működését a Fővárosi Tanács.

Lesenyei Márta szobrászművész 1982-ben készült Pest-Buda egyesítése című alkotása a gellérthegyi víztározó tetején, 2014.
Lesenyei Márta szobrászművész 1982-ben készült Pest-Buda egyesítése című alkotása a gellérthegyi víztározó tetején, 2014
Forrás: MTI/Róka László

Közzétéve: 2022-12-23 08:30

Kategória: Évfordulók

Könyvajánló

 

A budapesti Országház Magyarország egyik legfontosabb, a nagyvilágban is legismertebb épülete. Senki nem tudja magát kivonni a Duna mentén magasodó épületóriás lenyűgöző hatása alól, amely az elmúlt száz évben a főváros, sőt az egész ország jelképe lett. A budapesti Országház annyiban is kivételes alkotás, hogy az egész épület és gyakorlatilag teljes díszítése, összes képzőművészeti alkotása jórészt egyetlen periódusban készült, továbbá hogy ezek többsége a mai napig eredeti formájában fennmaradt. Kiemelt jelentősége ellenére az Országházról eddig nem jelent meg az adatok és dokumentumok teljességén alapuló, részletes feldolgozás, vagyis nagymonográfia. Ezt a fájó űrt szándékozik betölteni jelen kötet, amely az egykorú írott, nyomtatott és tárgyi források gazdag tárházára támaszkodva született meg.

De a munka nem csak az Országház építésének történetét és művészeti kialakítását tárgyalja, hanem azt a szűkebb és tágabb társadalmi környezetet is, amelyben létrejött. A szöveget rendkívül gazdag és sokrétű képanyag kíséri. 2020 (1. kiadás), 2021 (2. kiadás, javított utánnyomás)

A kötetet itt lehet előjegyezni.