Jobb szél videók

Az Országház építése és művészete

A nagymonográfia feltárja az Országház építésére kiírt tervpályázat hátterét, ismerteti a terveket és a pályázókat. Áttekinti az építés egész folyamatát és az épület technikai jellemzőit. A könyv nagy hangsúlyt fektet az Országház felszerelésének, díszítésének, szobrainak és képeinek bemutatására is. Külön fejezet foglalkozik az épület használatbavételével, valamint fogadtatásával. A kötetből megismerhetjük a magyar Országház helyét a világ parlament-építészetében, s megérthetjük azt a szűkebb és tágabb társadalmi környezetet is, amelyben létrejött. A monográfia külön értéke, hogy a szöveget gazdag és sokrétű képanyag kíséri.
 

Hogyan épült fel az Országház?

 

Élenjáró mérnöki megoldások

Az Ország Háza

  Az Ország Háza

Az Országház dunai látképe.
   A kivilágított Országház dunai homlokzatának látképe

A magyar Országgyűlés épületét, az Országházat méltán sorolják a világ legszebb parlamenti épületeinek sorába. A Duna-partjaival, a budai Várnegyeddel és az Andrássy úttal 2011 óta a világörökséghez tartozó Budapest ikonikus épülete, mely felbecsülhetetlen muzeális érték, a magyar nemzet büszkesége. Az Országház a törvényhozás otthona, a Szent Korona őrzési helye, 199 országgyűlési képviselő, valamint az őket segítő 741 ember munkahelye.

 

 

 
  Az Országház építése

Az Országház látképe.
   Rauscher Lajos: Az Országház Duna felőli távlata, 1899

A 19. század végén – 17 éven át (1885–1902) – épülő impozáns alkotás mára Magyarország és a főváros szimbólumává vált. Az építés ideje az ország gazdaságának egyik legdinamikusabban fejlődő korszaka volt. Ekkor épült a Hősök tere, az Andrássy út, a Nyugati pályaudvar, több Duna-híd, valamint ebben az időben adták át a kontinens első földalatti vasútját is.A korszak legnagyobb hazai vállalkozásának mégis az Országház létrehozását tekinthetjük, mely önmagában is hatással volt a gazdaság fejlődésére. Kifejezett szándék volt ugyanis, hogy az épület magyar alapanyagokból, hazai iparosok, gyártók bevonásával készüljön, díszítésében pedig a Kárpát-medence növényvilágát igyekezzen megjeleníteni. A munkálatok során nem volt helye a spórolásnak, így csak 22-23 karátos aranyból mintegy 40 kg-ot használtak fel a Ház díszítésére. Steindl Imre építész – az épület megálmodója – és korának számos képzőművésze, mesterembere a magyarság akkori erejét és önbizalmát fejezte ki ezzel az egyedülálló alkotással. 

 

 
 
  Az épület külső megjelenése és stílusa 

   Az Országház és a Kossuth Lajos tér II. Rákóczi Ferenc
   szobrával

A Ház méretei tiszteletet parancsolók: legnagyobb szélessége 123 méter, a Dunával párhuzamos épületszárny hossza 271 méter. A kupola tornyával 96 méter magasan szökell az égbe. Az Országházban különféle építészeti stílusok elemei és motívumai keverednek: alaprajza barokk, a homlokzat díszítése a gótika világát idézi, a mennyezet díszítése reneszánsz formajegyeket hordoz.

 

 

 

 

 

 

  Az építészeti megoldások szimbolikus jelentései

   A főrendiházi ülésterem

Az Országház épületének kialakítása tudatos szimbólumválasztások eredménye, fontos történelmi és politikai üzeneteket hordoz. A kupola két oldalán tornyokkal körülvéve magasodik ki a képviselőházi és a főrendiházi ülésterem, ami az építés korában kétkamarás rendszerben működő országgyűlés emlékét idézi. A két ülésterem méretében és kialakításában teljesen megegyezik egymással, ezzel utalva a népképviseleti alsóház és a történelmi felsőház egyenrangúságára. Közöttük emelkedik a kupola, mely a törvényhozás egységét jeleníti meg, és a két ház együttes ünnepi üléseinek helyszínéül is szolgált.

 

 

 

 

 Számok tükrében

   A díszlépcsőház

Az épület négy szintre oszlik, alapterülete közel 18 000 négyzetméter. Térfogata 473 000 köbméter, benne 50 darab ötemeletes lakóház férne el. Megépítéséhez mintegy 40 millió téglát, burkolásához 30 000 köbméternyi faragott díszkövet használtak fel. A homlokzatot 90 kőszobor díszíti, amelyek a magyar történelem nagy alakjait jelenítik meg, a Házban további 152 szobor található. 29 bejáraton keresztül lehet az Országházba bejutni. Alaprajza szimmetrikus elrendezésű, főbb terei keresztformát alkotnak, és metszéspontjukban magasodik a kupola. Az épületen belül 10 belső világítóudvar, 14 lift és több száz iroda található. A helyiségeket végtelennek tűnő folyosórendszer köti össze. A Házban futó vörös színű szőnyeg közel 3 kilométer hosszú.

 

 

 
  Régies külső, modern technika

Központi óramű.
   A központi óraszerkezet az Országház történetét
   bemutató kiállításon

A törvényhozás otthonát a legkorszerűbb technikai újításokkal szerelték fel. Az épület tetőszerkezete acélból készült, korának legmodernebb technológiájával. A Ház központi fűtési és hűtési rendszere – amely a maga korában Európában az egyik legmodernebbnek számított – némi megújítás után jelenleg is tökéletesen funkcionál. Az épületben párhuzamosan működött gáz- és villanyvilágítás is. Számos helyiség központilag, egyetlen óramű által vezért órával rendelkezett. A Házba korszerű tűzoltó- és 24 mellékállomással rendelkező telefonrendszer is került.