Látogatói útvonal

Az Országház épületét évente hétszázezer látogató tekinti meg. Több nyelven beszélő, szakképzett idegenvezetők kíséretével vagy audioguide-dal az év szinte minden napján fogadja a Ház az érdeklődőket. A belépőjegy megváltása után a Látogatóközpontból induló turistacsoportok egy közel 45 perces séta keretében járják be az Országház legszebb helyiségeit.

XVII-es városi lépcsőház

Díszes aranylépcsőház lépcsői

A Házban található 28 lépcsőház közül a díszesen aranyozott XVII-es városi lépcsőházon keresztül vezet a séta az épület legreprezentatívabb emeletéig, a főemeletig. A szobrokkal és színes üvegablakokkal szegélyezett, díszfestéssel gazdagon borított városi folyosóról szép kilátás nyílik a Kossuth térre, a Nemzet Főterére.

 

 

 

Díszlépcsőház

Díszlépcsőház lépcsőiA látogatás az Országház egyik ékkövének tartott helyiségében, a díszlépcsőházban folytatódik. A teret uraló, vörös színű szőnyeggel borított, 96 fokból álló lépcsősor a főbejárattól a kupolacsarnokig vezet. A főlépcsőház mennyezetén Lotz Károly festőművész két nagyobb és egy kisebb alkotása vehető szemügyre. A helyiség ékessége a nyolc darab, egyenként négy tonna súlyú gránitoszlop, amelyből összesen 12 darab található a világon. A teret két oldalról szegélyező díszes üvegablakok Róth Miksa műhelyének remekei.

A helyszín virtuálisan ITT tekinthető meg.

 

Kupolacsarnok

Kupolacsarnok felülrőlUtunk innen a Ház mértani és Magyarország szimbolikus középpontjába, a kupolacsarnokba vezet. Itt őrzik ugyanis 2000. január 1. óta a magyar Szent Koronát és a koronázási jelvényeket, Európa egyik legrégibb koronázási együttesét, amelyre a nap 24 órájában honvéd koronaőrök vigyáznak. A közel 27 méter magas kupolacsarnok legalsó szintjét körfolyosó díszíti. Ehhez kapcsolódik a tizenhat ágú pompás csillagboltozat, amelynek ágai közé karcsú, színes üvegablakokat építettek. A pillérkötegek tövében aranytalapzaton, aranybaldachin alatt magyar uralkodók szobrai állnak apródjaik társaságában.

A helyszín virtuálisan ITT tekinthető meg.

Főrendiházi társalgó

Főrendházi társalgó

A kupolacsarnokot elhagyva a helyiséghez csatlakozó főrendiházi társalgóba érkezünk. A foglalkozásokat, szakmákat és tudományokat bemutató szobrok egy különleges anyagból, a maga korában újításnak számító pirogránitból készültek a pécsi Zsolnay-gyárban. A teremben megcsodálható Európa legnagyobb kézi csomózású szőnyege is, amely türkiz színben pompázik a lábunk alatt.

A helyszín virtuálisan ITT tekinthető meg.

Főrendiházi ülésterem

Főrendiházi ülésteremA séta ezt követően a főrendiházi ülésterembe vezet, amely – mióta az Országgyűlés egykamarás – konferenciák, diákprogramok és rangos ünnepségek helyszínéül szolgál. Szemet gyönyörködtető a gazdag aranyozás, a szlavóniai tölgyből készült kazettás mennyezet és a hét sorban, patkó alakban elhelyezett barna, zöld és piros színű asztalok és padok együtteséből álló 453 ülés. A kitűnő akusztikával rendelkező terem oldalfalain körben két szinten karzatok húzódnak. A patkó talpfala mentén tölgyfából készült hatalmas elnöki és szónoki emelvény magasodik. A mögöttük lévő főfalon Magyarország uralkodócsaládjainak festett címerei, az emelvény két oldalán pedig a nemesség történelmi szerepét kiemelő falfestmények láthatók.

A helyszín virtuálisan ITT tekinthető meg.

 

Neÿ Béla terem

Neÿ Béla teremA látogatás végén az Országház történetét bemutató kiállítás várja az érdeklődőket. A tárlat kuriózuma az épület kupoláján egykor díszelgő vörös csillag, a villámhárítóként is szolgáló rézvitéz szobrok egyike, a Ház 1:100 arányú makettje és a közel 50, központilag vezérelt órák szerkezetének bemutatása. A látogatói élményt korszerű eszközök teszik teljessé. Tíz képernyőn, tematikusan tekinthetünk be a kulisszák mögé: megnézhetjük a séta során nem látott tereket, a műszaki megoldásokat és a törvényhozási palota virtuálisan megjelenített felépülését is.

A helyszín virtuálisan ITT tekinthető meg. 

Az Országház több mint száz esztendeje ad otthont a magyar népképviseleti országgyűlésnek, a nemzet törvényhozásának. A boldog és felemelő pillanatokat, valamint viharos és tragikus eseményekkel terhes évszázadot egyaránt átélt épületóriás teljes pompájában mutatja meg magát a látogatóknak.

Nyitvatartás

Országházi séta

A 45 perces országházi séta audioguide-dal vagy szakképzett idegenvezetői kísérettel az alábbi nyelveken vehető igénybe: magyar, angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol. A vezetés lengyel, szlovák, horvát, héber, román, szerb, ukrán, koreai, portugál, arab, szlovén, cseh, kínai, japán, bolgár és török nyelven kizárólag audioguide-dal érhető el.

A vegyes audioguide-os vezetések során a látogató a fent említett 23 nyelv közül választhatja ki a helyszínen, a belépést követően a kívánt nyelvű hanganyagot.

Elérhetőség

Elérhetőségek

E-mail-cím: idegenforgalom(kukac)parlament.hu

Telefonszám: +36 1 441 4904, +36 1 441 4415