Lead

 

A cikksorozat az Országgyűléshez, az Országházhoz és a Kossuth térhez kapcsolódó jelentősebb évfordulókról emlékezik meg. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre megjelent cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

Évfordulók

130 éve született döntés az Országház homlokzatának uralkodói szoborgalériájáról

Az Országház homlokzatán a magyar történelem jeles alakjait megjelenítő 90 kőszobor kapott helyet. A Végrehajtó Bizottság 1893. október 27-én fogadta el Steindl Imre tervezetét ezen szobrok elhelyezéséről.

Az uralkodók kronologikus sorrendje a dunai homlokzat északi végénél Árpáddal kezdődik, és időben előrehaladva V. Ferdinánddal ér véget az épület déli homlokzatán. Annak érdekében, hogy ne történjen hiba, a történész-levéltáros Pauler Gyulával összeállíttatták az ország vezéreinek és királyainak történetileg hiteles névsorát.

Az alakokat biai (biatorbágyi) mészkőből formázta meg több szobrász, többek között Kallós Ede, Köllő Miklós, Mayer Ede, Szász Gyula. Az alkotás folyamán a szoborbíráló bizottság vizsgálta a ruházat, a fegyverzet korhűségét és az ábrázolt személyek vonásainak hitelességét. A szobrászoknak arra is ügyelniük kellett, hogy a kupolacsarnok és a homlokzatok azonos személyt ábrázoló művei között összhang legyen.

A szobrokat az utóbbi száz év felújításai során kicserélték, az eredeti alapján újrafaragták. A régi szobrokból már csak néhány van meg.

Részlet az Országház nyugati homlokzatának uralkodói szoborgalériájából
Részlet az Országház nyugati homlokzatának uralkodói szoborgalériájából
Forrás: Országgyűlési Múzeum, Fotóarchívum

A témát részletesen ismerteti Az Országház szobrai című kötet.

 

Közzétéve: 2023-10-27 09:00

Kategória: Évfordulók

Könyvajánló

 

A budapesti Országház Magyarország egyik legfontosabb, a nagyvilágban is legismertebb épülete. Senki nem tudja magát kivonni a Duna mentén magasodó épületóriás lenyűgöző hatása alól, amely az elmúlt száz évben a főváros, sőt az egész ország jelképe lett. A budapesti Országház annyiban is kivételes alkotás, hogy az egész épület és gyakorlatilag teljes díszítése, összes képzőművészeti alkotása jórészt egyetlen periódusban készült, továbbá hogy ezek többsége a mai napig eredeti formájában fennmaradt. Kiemelt jelentősége ellenére az Országházról eddig nem jelent meg az adatok és dokumentumok teljességén alapuló, részletes feldolgozás, vagyis nagymonográfia. Ezt a fájó űrt szándékozik betölteni jelen kötet, amely az egykorú írott, nyomtatott és tárgyi források gazdag tárházára támaszkodva született meg.

De a munka nem csak az Országház építésének történetét és művészeti kialakítását tárgyalja, hanem azt a szűkebb és tágabb társadalmi környezetet is, amelyben létrejött. A szöveget rendkívül gazdag és sokrétű képanyag kíséri. 2020 (1. kiadás), 2021 (2. kiadás, javított utánnyomás)

A kötetet itt lehet előjegyezni.