Lead

 

A cikksorozat az Országgyűléshez, az Országházhoz és a Kossuth térhez kapcsolódó jelentősebb évfordulókról emlékezik meg. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre megjelent cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

Évfordulók

130 éve kötöttek szerződést a bécsi Union Baugesellschaft céggel az Országház svéd gránitból készült oszlopainak szállítására

Az Országház építésénél több kiemelt rendeltetésű helyiségében alkalmaztak márványanyagokat. Habár fontos szempont volt, hogy a Ház magyar anyagokból és hazai iparosok munkájából épüljön fel, a díszlépcsőház nyolc svéd gránitból készült oszlopa az egyik kivétel volt e törekvés alól. A barnásvörös, 6 méter magas, 4 tonna súlyú oszlopok szállítására 1893. június 23-án kötöttek szerződést a bécsi Union Baugesellschaft céggel.

A szerződésben kikötötték, hogy „egyenletes és egyöntetű színűnek, tökéletesen tömörnek akár szerkezeti akár szépészeti hibától mentesnek kell lennie”, továbbá hogy a „csiszolt és fényesített oszloptörzsek egyetlen hibátlan darabból álljanak”. Az oszlopok szállítása 1893 folyamán megtörtént.


A boltrendszert hordó oszlopok egyike az Országház díszlépcsőházában, 2018
Forrás: Országgyűlési Múzeum, Fotóarchívum

A témát Az Országház építése és művészete című nagymonográfia ismerteti részletesen.

Közzétéve: 2023-06-23 09:00

Kategória: Évfordulók

Könyvajánló

 

A budapesti Országház Magyarország egyik legfontosabb, a nagyvilágban is legismertebb épülete. Senki nem tudja magát kivonni a Duna mentén magasodó épületóriás lenyűgöző hatása alól, amely az elmúlt száz évben a főváros, sőt az egész ország jelképe lett. A budapesti Országház annyiban is kivételes alkotás, hogy az egész épület és gyakorlatilag teljes díszítése, összes képzőművészeti alkotása jórészt egyetlen periódusban készült, továbbá hogy ezek többsége a mai napig eredeti formájában fennmaradt. Kiemelt jelentősége ellenére az Országházról eddig nem jelent meg az adatok és dokumentumok teljességén alapuló, részletes feldolgozás, vagyis nagymonográfia. Ezt a fájó űrt szándékozik betölteni jelen kötet, amely az egykorú írott, nyomtatott és tárgyi források gazdag tárházára támaszkodva született meg.

De a munka nem csak az Országház építésének történetét és művészeti kialakítását tárgyalja, hanem azt a szűkebb és tágabb társadalmi környezetet is, amelyben létrejött. A szöveget rendkívül gazdag és sokrétű képanyag kíséri. 2020 (1. kiadás), 2021 (2. kiadás, javított utánnyomás)

A kötetet itt lehet előjegyezni.