Lead

 

A cikksorozat az Országgyűléshez, az Országházhoz és a Kossuth térhez kapcsolódó jelentősebb évfordulókról emlékezik meg. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre megjelent cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

Évfordulók

125 éve kötöttek szerződést Dudits Andorral a Delegációs terem falképének elkészítésére

Az Országház Delegációs termének, mely eredetileg az Osztrák–Magyar Monarchia közös ügyeinek tárgyalására szolgált, reprezentatív dísze Dudits Andor koronázási kardvágást megörökítő falkepe. A festővel a szerződést 1898. október 21-én kötötte meg a Végrehajtó Bizottság.

A kompozíció hátterében jobbra a Magyar Tudományos Akadémia palotája látható, balra a budai hegyek tűnnek fel. Középen a koronázási domb és az éppen a kardvágás mozdulatát végző uralkodó alakja magasodik, aki ezzel a hagyományos ceremoniális gesztussal nyilvánította ki, hogy megvédi az országot, bárhonnan törne rá az ellenség. A kép többi alakjait a koronázási menet résztvevői és a bámészkodók tömege alkotja.

A mű Dudits karrierje szempontjából nagy jelentőséggel bírt: a képért elnyerte a Lotz-díjat, mely pályafutásának első sikerét jelentette.

Dudits Andor Koronázási kardvágás című falképe a Delegációs teremben
Dudits Andor Koronázási kardvágás című falképe a Delegációs teremben
Forrás: Országgyűlési Múzeum, Fotóarchívum

A témát bővebben Az Országház falfestményei című kötet mutatja be.

Közzétéve: 2023-10-20 09:00

Kategória: Évfordulók

Könyvajánló

 

A budapesti Országház Magyarország egyik legfontosabb, a nagyvilágban is legismertebb épülete. Senki nem tudja magát kivonni a Duna mentén magasodó épületóriás lenyűgöző hatása alól, amely az elmúlt száz évben a főváros, sőt az egész ország jelképe lett. A budapesti Országház annyiban is kivételes alkotás, hogy az egész épület és gyakorlatilag teljes díszítése, összes képzőművészeti alkotása jórészt egyetlen periódusban készült, továbbá hogy ezek többsége a mai napig eredeti formájában fennmaradt. Kiemelt jelentősége ellenére az Országházról eddig nem jelent meg az adatok és dokumentumok teljességén alapuló, részletes feldolgozás, vagyis nagymonográfia. Ezt a fájó űrt szándékozik betölteni jelen kötet, amely az egykorú írott, nyomtatott és tárgyi források gazdag tárházára támaszkodva született meg.

De a munka nem csak az Országház építésének történetét és művészeti kialakítását tárgyalja, hanem azt a szűkebb és tágabb társadalmi környezetet is, amelyben létrejött. A szöveget rendkívül gazdag és sokrétű képanyag kíséri. 2020 (1. kiadás), 2021 (2. kiadás, javított utánnyomás)

A kötetet itt lehet előjegyezni.