Lead

 

A cikksorozat az Országgyűléshez, az Országházhoz és a Kossuth térhez kapcsolódó jelentősebb évfordulókról emlékezik meg. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre megjelent cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

Évfordulók

120 éve hunyt el Steindl Imre, az Országház tervezője

Steindl Imre építész, műegyetemi tanár munkásságának csúcsát az Országház épülete jelentette. Művének végső befejezését és rendeltetésszerű használatbavételét azonban nem érhette meg: öt héttel a képviselőház első országházi ülése előtt, 1902. augusztus 31-én elhunyt.

Steindl Imre 1839. október 20-án született Pesten. A budai Joseph Polytechnicumon, majd a bécsi képzőművészeti akadémián folytatott tanulmányokat, de emellett a kőművesmesterséget is elsajátította. 1869-ben mint helyettes tanár működött a Joseph Polytechnicumon, majd egy év múlva kinevezték a középkori építészet szerkezettani és műtörténeti tanszékére nyilvános rendes tanárnak. A berlini parlament tervpályázatán elismerést aratott művével. A budapesti váci utcai új városháza építésének pályázatán a második díjat nyerte el, az épület végül mégis az ő elképzelései alapján készült el. A Műegyetem régi épületének– ma az ELTE Bölcsészettudományi Karának – a főépülete is az ő alkotása. Műépítészi munkái mellett korának egyik legnevesebb műemlék-helyreállítója is volt; nevéhez fűződik többek között a vajdahunyadi vár, a szegedi ferences, a bártfai és az iglói templom, továbbá a kassai székesegyház restaurálása.

Életét 1881-től az Országház tervezése, majd többszöri áttervezése, felépítése és berendezése, műtárgyakkal való felékesítése töltötte be. 1900-ban erősebb szélütés érte, amely után már nem tudott teljesen felépülni. Élete utolsó hónapjaiban a mestert egy hordszékben vitték az Országház építését ellenőrző körútjain.

Steindl Imre portréja, 1902.
Steindl Imre portréja, 1902
Forrás: Országgyűlés Hivatala Műszaki Főosztály Építészeti Osztály Tervtára

Pilisi Neÿ Béla építész, miniszteri tanácsos emlékbeszédének részlete, mely az országházi Steindl Imre-szobor avatásán hangzott el, itt olvasható.

Közzétéve: 2022-08-31 10:30

Kategória: Évfordulók

Könyvajánló

 

A budapesti Országház Magyarország egyik legfontosabb, a nagyvilágban is legismertebb épülete. Senki nem tudja magát kivonni a Duna mentén magasodó épületóriás lenyűgöző hatása alól, amely az elmúlt száz évben a főváros, sőt az egész ország jelképe lett. A budapesti Országház annyiban is kivételes alkotás, hogy az egész épület és gyakorlatilag teljes díszítése, összes képzőművészeti alkotása jórészt egyetlen periódusban készült, továbbá hogy ezek többsége a mai napig eredeti formájában fennmaradt. Kiemelt jelentősége ellenére az Országházról eddig nem jelent meg az adatok és dokumentumok teljességén alapuló, részletes feldolgozás, vagyis nagymonográfia. Ezt a fájó űrt szándékozik betölteni jelen kötet, amely az egykorú írott, nyomtatott és tárgyi források gazdag tárházára támaszkodva született meg.

De a munka nem csak az Országház építésének történetét és művészeti kialakítását tárgyalja, hanem azt a szűkebb és tágabb társadalmi környezetet is, amelyben létrejött. A szöveget rendkívül gazdag és sokrétű képanyag kíséri. 2020 (1. kiadás), 2021 (2. kiadás, javított utánnyomás)

A kötetet itt lehet előjegyezni.