Lead

 

A cikksorozat az Országgyűléshez, az Országházhoz és a Kossuth térhez kapcsolódó jelentősebb évfordulókról emlékezik meg. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre megjelent cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

Évfordulók

100 éve hunyt el Wekerle Sándor miniszterelnök

Wekerle Sándor, a dualista Magyarország háromszoros miniszterelnöke 1921. augusztus 26-án, 73 éves korában hunyt el. Első miniszterelnökségéig fokozatosan haladt felfelé a kormányzati ranglétrán: a Pénzügyminisztérium államtitkára, majd pénzügyminiszter volt. 1892–1895 között vezette a Szabadelvű Párt kormányát. Ebben az időszakban vezették be Magyarországon a polgári házasságot. Második kormányfőségére 1906 és 1910 között került sor, amikor is pártok felett álló tekintélyként állt a kiegyezést ellenző Szövetkezett Ellenzék kormányának élén. Harmadik kormányfői megbízatását az első világháború által megviselt ország stabilizálására kapta 1917 augusztusában. Ő volt a dualizmus utolsó tényleges miniszterelnöke, a rendszert az őszirózsás forradalom sodorta el 1918 októberében.Wekerle Sándor miniszterelnök portréja, reprodukció

Forrás: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Közzétéve: 2021-08-26 13:13

Kategória: Évfordulók

Könyvajánló

 

A budapesti Országház Magyarország egyik legfontosabb, a nagyvilágban is legismertebb épülete. Senki nem tudja magát kivonni a Duna mentén magasodó épületóriás lenyűgöző hatása alól, amely az elmúlt száz évben a főváros, sőt az egész ország jelképe lett. A budapesti Országház annyiban is kivételes alkotás, hogy az egész épület és gyakorlatilag teljes díszítése, összes képzőművészeti alkotása jórészt egyetlen periódusban készült, továbbá hogy ezek többsége a mai napig eredeti formájában fennmaradt. Kiemelt jelentősége ellenére az Országházról eddig nem jelent meg az adatok és dokumentumok teljességén alapuló, részletes feldolgozás, vagyis nagymonográfia. Ezt a fájó űrt szándékozik betölteni jelen kötet, amely az egykorú írott, nyomtatott és tárgyi források gazdag tárházára támaszkodva született meg.

De a munka nem csak az Országház építésének történetét és művészeti kialakítását tárgyalja, hanem azt a szűkebb és tágabb társadalmi környezetet is, amelyben létrejött. A szöveget rendkívül gazdag és sokrétű képanyag kíséri. 2020 (1. kiadás), 2021 (2. kiadás, javított utánnyomás)

A kötetet itt lehet előjegyezni.