Lead

 

A cikksorozat az Országgyűléshez, az Országházhoz és a Kossuth térhez kapcsolódó jelentősebb évfordulókról emlékezik meg. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre megjelent cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

Évfordulók

10 éve született határozat a Kossuth tér rekonstrukciójáról

Az Országgyűlés 2011. július 11-én döntött arról, hogy 2014. május 31-ig át kell alakítani a Kossuth Lajos teret. Az országgyűlési határozatban előírt felújítás, illetve a tér fejlesztése a Steindl Imre Program keretében valósult meg. A térrekonstrukció csaknem hét és fél hektárnyi terület teljes átalakítását és új funkciókkal történő ellátását eredményezte.

Eltűnt a terület jelentős részét fedő aszfaltborítás, a megújult közműhálózatnak köszönhetően az oszlop- és kábelrengeteg; kopás- és időjárásálló, természetes kőburkolatot raktak le; átgondolt, fenntartható parkstruktúrát alakítottak ki.

A Steindl Imre Program keretében épült ki többek között a látogatóközpont, a mélygarázs; megnyíltak a múzeum kiállítóterei; sor került a tér 1944 előtti képzőművészeti arculatának visszaállítására: négy monumentális szobor rekonstruálására, újraalkotására, illetve restaurálására. Átadásra került a Vértanúk tere és emlékműve, az Összetartozás Emlékhelye, valamint a Szabad György Irodaház, és a tér további épületei is megújultak.


 

A helyreállított Kossuth-szoborcsoport részlete, 2020
Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlési Múzeum

Közzétéve: 2021-07-11 13:04

Kategória: Évfordulók

Könyvajánló

 

A budapesti Országház Magyarország egyik legfontosabb, a nagyvilágban is legismertebb épülete. Senki nem tudja magát kivonni a Duna mentén magasodó épületóriás lenyűgöző hatása alól, amely az elmúlt száz évben a főváros, sőt az egész ország jelképe lett. A budapesti Országház annyiban is kivételes alkotás, hogy az egész épület és gyakorlatilag teljes díszítése, összes képzőművészeti alkotása jórészt egyetlen periódusban készült, továbbá hogy ezek többsége a mai napig eredeti formájában fennmaradt. Kiemelt jelentősége ellenére az Országházról eddig nem jelent meg az adatok és dokumentumok teljességén alapuló, részletes feldolgozás, vagyis nagymonográfia. Ezt a fájó űrt szándékozik betölteni jelen kötet, amely az egykorú írott, nyomtatott és tárgyi források gazdag tárházára támaszkodva született meg.

De a munka nem csak az Országház építésének történetét és művészeti kialakítását tárgyalja, hanem azt a szűkebb és tágabb társadalmi környezetet is, amelyben létrejött. A szöveget rendkívül gazdag és sokrétű képanyag kíséri. 2020 (1. kiadás), 2021 (2. kiadás, javított utánnyomás)

A kötetet itt lehet előjegyezni.