Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1993. július 7-én az Országgyűlés elfogadta a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvényjavaslatot

Az Országgyűlés 1993. július 7-i ülésén elfogadta a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló kétharmados törvényjavaslatot.

Az 1993. évi LXXVII. törvényben az Országgyűlés kinyilvánította, hogy a nemzeti és etnikai önazonossághoz való jogot az egyetemes emberi jogok részének tekinti, a nemzeti és etnikai kisebbségek sajátos egyéni és közösségi jogai alapvető szabadságjogok, amelyeket tiszteletben tart, és mindezeknek a Magyar Köztársaságban érvényt szerez. A törvény értelmében Magyarországon honos népcsoportnak minősült: a bolgár, a cigány, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán.

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok érvényesülésének ellenőrzésére és előmozdítására az Országgyűlés országgyűlési biztos választását rendelte el.

Az MTI hírarchívum alapján

Kétnyelvű helységnévtábla

Kétnyelvű helységnévtábla
Forrás: MTI/Rosta Tibor

Közzétéve: 2023-07-07 09:00

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.