Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – Az őszi önkormányzati választások előkészületei, 1990. augusztus 22.

1990. augusztus 22-én országszerte befejeződött a mintegy 11 ezer szavazókör kialakítása a szeptember 30-ai önkormányzati választásokra, és mind a 3100 településen megalakították a helyi választási bizottságokat – erről számolt be Tóth Zoltán, a BM Választási Irodájának vezetője. A helyi választási bizottságok augusztus 21-éig országszerte hirdetményeket tettek közzé a választás napjáról, az ezzel kapcsolatos tudnivalókról és a jelöltajánlás módjáról.


 

1990. szeptember 27. Egy járókelő megy az utcán, mellette a falon a Fiatal Demokraták Szövetsége és a Magyar Szocialista Párt választási plakátjai az önkormányzati választások előtt
Forrás: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

 

Közzétéve: 2020. augusztus 22

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.