Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1993. március 22. Megemlékezés a tordai országgyűlésről

1993. március 22-én, az 1568-as tordai országgyűlés 425. évfordulóján az Országgyűlés Szabad György házelnök emlékező szavaival kezdte meg plenáris ülését. Az Országgyűlés elnöke a tordai országgyűlés 1568-ban hozott határozatát méltatta, amely a világon elsőként mondta ki a vallás- és lelkiismereti szabadságot, és követelményként állította a szabad vallásgyakorlást.

„1568-ban a tordai országgyűlés […] elsőként mondotta ki törvényhozó testületként a vallás- és lelkiismereti szabadságot azzal, hogy követelményként állította fel a szabad vallásgyakorlatot, eltiltva minden földi hatóságot az egymástól különböző felekezetek bármelyikének üldözésétől.

Ezzel a tettével, amellyel korának megfogalmazása szerint, de korlátokat a kimondott tételek érvényesítésében nem alkotva, olyan kívánalmat, követelményt fogalmazott meg, amely Bethlen Gábor erdélyi fejedelemsége idején virágzott ki. De tovább is élt, újra és újra megkísérelte az ellenáramlatokkal szemben érvényesülését Rákóczi szabadságharca idején, majd a reformkorban és 1848-ban, hogy eljusson végső törvényes megfogalmazásáig.”

Részlet Szabad György házelnök beszédéből, Országgyűlési napló, 1993. március 22.

Az MTI hírarchívum alapján

Körösfői-Kriesch Aladár: Az 1568-as tordai országgyűlés vázlata. Az olajkép a nagy tordai kép kompozíciós tanulmánya, mely a végleges koncepciót mutatja, és attól csak igen kevéssé különbözik
Körösfői-Kriesch Aladár: Az 1568-as tordai országgyűlés vázlata. Az olajkép a nagy tordai kép kompozíciós tanulmánya, mely a végleges koncepciót mutatja, és attól csak igen kevéssé különbözik
Forrás: Országgyűlés Hivatala

Közzétéve: 2023-03-20 09:00

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.