Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1992. október 26. Parlamenti delegáció Strasbourgban

Az Európa Parlament meghívására 1992. október 26-án országgyűlési képviselők egy csoportja Strasbourgba érkezett. A delegáció egyik legfontosabb feladata azt volt, hogy a diplomácia eszközeivel sürgessék a 12-ek nemzeti parlamentjeit, hogy még 1992-ben ratifikálják a társulási szerződést.

A szerződést az Európa Parlament már egyhangúlag elfogadta, de a tagállamokban is szükség volt e jogi procedúra lebonyolítására azért, hogy a Közös Piac és Magyarország között a társulási szerződés 1993. január 1-jén életbe léphessen.

Az MTI hírarchívum alapján

Magyar és európai zászló, 2012.
Magyar és európai zászló, 2012
Forrás: MTI/Róka László

Közzétéve: 2022-10-26 09:00

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.