Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1992. április 7. Antall József kormányfőt köszöntötték 60. születésnapján az Országgyűlésben

Az Országgyűlés 1992. április 7-ei ülésén Szabad György házelnök köszöntötte Antall József miniszterelnököt 60. születésnapján, és méltatta politikusi erényeit.

„A magyar történelemnek számos olyan személyisége volt, aki fénylett, de nem világított. Antall József sohasem kívánt fényleni. De úgy gondolom, sokan vagyunk olyanok, akik úgy látják, hogy sok mindenre, méghozzá lényegesre világított rá. Mindenekelőtt arra, hogy az átmenet és a vele egybekapcsolódó megújhodásunk során nemzeti örökségünk alkotmányos és demokratikus elemeit ötvöznünk kell a modernizációnak, a szabad világ szolidaritásának minden követelményével. Másodsorban úgy gondolom, Antall József rávilágított arra, hogy a békés átmenetet minden szélsőséges törekvés elhárításával középről, törvényes úton haladva lehet irányítani; két okból, mert egyfelől ezt kívánja a választások tanúsága szerint is népünk józan többsége, másfelől mert egyedül középről lehet célszerűen irányítani. Harmadszor úgy gondolom, arra világított rá Antall József, hogy az átalakulás során humanizmussal, toleranciával, a jogegyenlőség egyértelmű elismerésével, a fokozatosság követelményének szem előtt tartásával kell társítanunk a következetességet, a határozottságot, a célratörést.”

Országgyűlési napló, 1992. április 7.

Antall József miniszterelnök az Országgyűlés plenáris ülésén. Mellette Boross Péter belügyminiszter, 1992
Forrás: magántulajdon


 

Közzétéve: 2022-04-07 10:07

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.