Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1991. szeptember 27–28-án Európa Kongresszust tartottak Budapesten

Az Európa Mozgalom 1991. szeptember 27-én és 28-án „Közös jövőnk – az egyesült Európa” címmel nemzetközi konferenciát tartott az Országházban.

A kongresszussal az Európa Mozgalom bátorítást kívánt adni a közép-kelet-európai országoknak, amelyek az elmúlt időszakban elindultak az európai egyesüléshez vezető úton, ezért a rendezvényen a nyugat-európai tagszervezeteken kívül részt vettek a kelet-európai országokban működő előkészítő bizottságok és a mozgalom céljaival rokonszenvező szervezetek képviselői is.

Az MTI hírarchívum alapján

Európa Kongresszus, 1991. szeptember 27.

Forrás: MTI Fotóbank

Közzétéve: 2021-09-27 08:40

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.