Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1991. szeptember 2. Helyreálltak a diplomáciai kapcsolatok a balti államokkal

1991. szeptember 2-án helyreálltak Magyarország és a balti köztársaságok több mint öt évtizedig ,,alvó” diplomáciai kapcsolatai. A Baltikum szovjet bekebelezését követően ,,befagyott” diplomáciai kontaktusok újraélesztéséről szóló jegyzőkönyvet Jeszenszky Géza magyar, Algirdas Saudargas litván, Janis Jurkans lett és Lennart Meri észt külügyminiszter írta alá ünnepélyes keretek között.

Az eseményen részt vett Vytautas Landsbergis litván elnök, a magyar fél képviseletében jelen volt Szabad György házelnök és Antall József kormányfő.

Az MTI hírarchívum alapján

Az egyezmény aláírása 1991. szeptember 2-án

Forrás: MTI Fotóbank

Közzétéve: 2021-09-02 08:36

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.