Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1991. április 24. A kárpótlási törvény elfogadása

Az Országgyűlés 1991. április 24-én elfogadta a sok vitát kiváltó kárpótlási törvényt. Később bizonyos paragrafusok alkotmányellenessége miatt az Alkotmánybíróság visszaküldte a törvényhozóknak a törvényt, amelynek új változatát a Tisztelt Ház elé kellett terjeszteni. Így végül június 26-án fogadták el az 1991. évi XXV. törvényt a tulajdonviszonyok rendezése érdekében, az állam által az állampolgárok tulajdonában igazságtalanul okozott károk részleges kárpótlásáról. A törvényt július 11-én hirdették ki.

Az MTI hírarchívum alapján

Megjelent a kárpótlási törvény, 1991. július 11.

Forrás: MTI Fotóbank

 

Közzétéve: 2021. április 23

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.