Slider/Főoldal

Díszítő minta

Könyv-jelző - Idézetgyűjtemény

Mikszáth Kálmán: A Ház asztala (részlet)

A valódi asztal inkább csak mint frázis él az emberi képzeletekben, asztalos keze nem faragott azon semmit, csak a szónokok gyalulták, enyvezték, terítették.

Van ugyan ott egy asztal, amely emberi kézzel is megfogható, ott áll és kezdődik a tanácsterem mediumán, a gyorsírók asztalán túl, egypár hegyivel fölállított törvénykönyvvel, mint egy kivicsorított fogsorral, de ez az asztal csak árnyéka a képzeletbelinek.

A képzeletbeli az igazi, az úszott ma ünnepi fényben, csillámló gyertyákkal és mécsesekkel beragyogva, a lábai pedig szinte megcsikordultak a nemzet számára lerakott ajándékok terhe alatt…

A költségvetés unalmaiban elálmosodott Ház ma egy pillanatra fölpezsdült. Az újságok napok óta hirdették, hogy ma nyújtja be az igazságügyi-miniszter a polgári házasságról szóló javaslatot, mire újra megtelt a tanácsterem. Az írói ketrecek rogyásig, fent pedig a hölgykarzaton a törvényjavaslat objektumai, apák, mamák és rózsás arcú kisleányok várták türelmetlenül a nagy szcénát.

Az Országházzal kapcsolatos további idézetek itt találhatók.

Közösségi média és hírlevél


 

Ajánló

Tartalmainkból

Aktuális - virtuális

Képviselőházi ülésterem – Virtuális bemutató

A képviselőházi ülésterem több mint száz éve az országgyűlési ülések helyszíne. A patkó alakban elrendezett ülőhelyek számát mindig a képviselők aktuális létszámához igazították – jelenleg 199 képviselőt választanak az országgyűlésbe. Az első sor vörös bársonyszékei a miniszterek számára vannak fenntartva. Az elnöki emelvény fölött magyar uralkodócsaládok címerei függnek, tőlük jobbra és balra Vajda Zsigmond két festménye látható. Az emelvényében ma is megvan annak a pisztolygolyónak a helye, amelyet 1912-ben az egyik képviselő Tisza István képviselőházi elnök felé kilőtt.

Aktuális - Thinkling

Aktuális - Filmműhely

Országház Filmműhely

Aktuális - Könyvkiadó

Országház Könyvkiadó