Slider/Főoldal

Díszítő minta

Könyv-jelző - Idézetgyűjtemény

Herczeg Ferenc: A gótikus ház (részlet)

Június 7-én volt a Házban Kovács Gyula párton kívüli függetlenségi képviselő revolvermerénylete. A kitiltott képviselőket már eltávolították az ülésteremből, a többi ellenzéki tüntetve kivonult, mikor Tisza István újból megnyitotta az ülést. Én a középen, a hátsó padsorok egyikében ültem, és kefelevonatokat javítottam.
Hirtelen a bal oldali írói karzatról a padok között előrerontott Kovács, egy avult szerkezetű nagy forgópisztollyal a kezében, és olyasmit kiáltott, hogy van itt még egy ellenzéki! […] Kovács ott állott a két első pad között, és háromszor rálőtt az elnökre. Majd mielőtt még lefoghatták volna, a saját feje ellen fordította a pisztoly csövét, és magára lőtt. Összeroskadt, bár később kitűnt, hogy csak könnyen sebesült meg. Nekem az volt a benyomásom, bár lehet, hogy tévedtem, hogy ebben az egy patronban, amit magának tartogatott, nem volt golyó. Ertsey Péter képviselő, bihari mokány magyar és Tisza rajongó híve, kis browningot rántott elő, és Kovácsra sütötte. Ő sem talált.
Tisza István az első lövésre fölemelkedett az elnöki székből, rövidlátó szemével figyelmesen nézte a merénylőt, mikor pedig utolsót csattant a forgópisztoly, föltekintett a karzatra, ahol a felesége ült, és legyintett a kezével, amivel azt akarta jelezni: nem talált! – majd újból leült, és hangosan mondta: „Folytatjuk az ülést!" És az ülés tovább folyt.

Az Országházzal kapcsolatos további idézetek itt találhatók.

Közösségi média és hírlevél


 

Ajánló

Tartalmainkból

Aktuális - virtuális

Képviselőházi ülésterem – Virtuális bemutató

A képviselőházi ülésterem több mint száz éve az országgyűlési ülések helyszíne. A patkó alakban elrendezett ülőhelyek számát mindig a képviselők aktuális létszámához igazították – jelenleg 199 képviselőt választanak az országgyűlésbe. Az első sor vörös bársonyszékei a miniszterek számára vannak fenntartva. Az elnöki emelvény fölött magyar uralkodócsaládok címerei függnek, tőlük jobbra és balra Vajda Zsigmond két festménye látható. Az emelvényében ma is megvan annak a pisztolygolyónak a helye, amelyet 1912-ben az egyik képviselő Tisza István képviselőházi elnök felé kilőtt.

Aktuális - Thinkling

Aktuális - Filmműhely

Országház Filmműhely

Aktuális - Könyvkiadó

Országház Könyvkiadó