Új világ születik, bal hasáb

Új világ hajnalán – Tisza István

2020. augusztus 31-én, hétfőn megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt az Országgyűlési Múzeum új időszaki kiállítása. Az Új világ hajnalán – Tisza István című tárlat interaktív eszközöket felhasználva mutatja be Tisza István politikai tevékenységét a dualizmus kiemelt problémáinak tükrében. A kiállítás 2021. június 18-ig látogatható.

Állandó kiállításaink mellett már az Új világ hajnalán - Tisza István időszaki tárlatunk is bejárható virtuálisan. Az alábbi képre kattintva felfedezhető Tisza István, házelnök és kétszeres miniszterelnök kevesek által ismert kalandos élete, melyet számos érdekességgel, képi és videós tartalommal egészítettük ki.

Egyéni látogatás

A járványügyi helyzet miatt meghozott kormányzati intézkedésekhez igazodva 2020. november 10-től visszavonásig az Országgyűlési Múzeum kiállításai zárva tartanak.

A biztonsági átvilágítást követően a tárlat az Országház III-as számú udvarában kialakított múzeumban tekinthető meg. Kérjük, hogy 5 perccel a tárlatvezetés kezdete előtt jelenjen meg a Kossuth Lajos téren található Szabad György Irodaház aulájában. Látogatási szándékát, kérjük, a tisza(kukac)parlament.hu e-mail-címen jelezze. Jelentkezés kollégánk visszaigazolása után tekinthető véglegesnek.

Tárlatvezetési időpontok: péntek, szombat, vasárnap 10:00; 11:30; 13:00; 14:30. A kiállításban maximum 10 fő tartózkodhat, betartva az 1,5 méteres távolságot.

A kiállításhoz készült kiadvány PDF-formátumban itt tölthető le.

Csoportos látogatás

Szervezett csoportok számára is biztosítunk tárlatvezetést. Kérjük, időpontfoglalási szándékát a tisza(kukac)parlament.hu e-mail-címen jelezze, legalább egy héttel a látogatás előtt. Jelentkezés kollégánk visszaigazolása után tekinthető véglegesnek.

Iskolai diákcsoportok

Pedagógusok és diákcsoportok figyelmébe ajánljuk két múzeumpedagógiai foglalkozásunkat, melyek a kiállítótérben kerülnek megrendezésre.

párbajPárbajban az igazság – Politikai ellentét mint lovagias ügy a dualizmusban

A foglalkozás keretében az általános iskolás csoportok 1913-ban, a dualizmus korszakának válságperiódusában találják magukat. Ebben az időben a politikai ellentétek olykor személyes konfliktusok formájában öltöttek testet, és ezek akár fegyveres összecsapásig is fajulhattak. A foglalkozás a korszak leghíresebb ilyen összecsapását, Tisza István és Károlyi Mihály párbaját eleveníti fel.

 

tiszta fejjel_

Tisz(t)a fejjel – A dualizmus válságperiódusának vitás kérdései

A programon a középiskolás diákok Tisza korának legégetőbb társadalmi és politikai problémáival ismerkedhetnek meg. A foglalkozás a választójog, a nemzetiségi kérdés, az obstrukció és a háborúba lépés kérdéskörét járja körbe. A diákok fiktív szituációkba helyezkedve képviselik Tisza és ellenzői álláspontját, majd eldöntik, az egyes kérdésekben kinek az érveit találják meggyőzőbbnek.

 

Bővebb információért, szabad időpontokért, kérjük, vegye fel a kapcsolatot múzeumpedagógusainkkal a muzeum(kukac)parlament.hu e-mail-címen.

A tárlatban kötelező saját arcmaszkot viselni, vagy szájat, orrot eltakaró sálat, kendőt használni. Kézfertőtlenítési lehetőséget biztosítunk a látogatók számára.

 

 

 

Tisza István, jobb

Tisza István
 

A Szabad György Irodaház megközelítése:

Szabad György irodaház térkép
 

„Ahogy éltem, úgy fogok meghalni”
– Tisza István tragédiája
(előzetes)

A teljes dokumentumfilm megtekinthető az Országház Filmműhely YouTube csatornán.
 

tiszaTisza István, két korszak határán

Gróf Tisza István a 20. század eleji magyar politikai élet meghatározó szereplője volt, tevékenységének vizsgálata elengedhetetlen napjaink folyamatainak megértéséhez.
A 2015. október 30-án az Országház főrendiházi üléstermében megtartott konferencia célja Tisza pályájának sokoldalú bemutatása volt. A kötetben ifj. Bertényi Iván, Kozári Monika, Pesti Sándor, Maruzsa Zoltán, Szarka László, Székely Tamás, Szász Zoltán, Tőkéczki László, Klestenitz Tibor, Romsics Ignác, Gyurgyák János és Pók Attila tanulmányai olvashatók.

A kötetbe való belelapozáshoz előjegyezéshez kérem, kattintson ide.