Új világ születik, bal hasáb

Új világ hajnalán – Tisza István

2020. augusztus 31-én, hétfőn megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt az Országgyűlési Múzeum új időszaki kiállítása. Az Új világ hajnalán – Tisza István című tárlat interaktív eszközöket felhasználva mutatja be Tisza István politikai tevékenységét a dualizmus kiemelt problémáinak tükrében. A kiállítás 2020. december 13-ig látogatható.

Egyéni látogatás

A biztonsági átvilágítást követően a tárlat az Országház III-as számú udvarában kialakított múzeumban tekinthető meg. Kérjük, hogy 5 perccel a tárlatvezetés kezdete előtt jelenjen meg a Kossuth Lajos téren található Szabad György Irodaház aulájában. Látogatási szándékát, kérjük, a tisza@parlament.hu e-mail-címen jelezze.

Tárlatvezetési időpontok: hétfőtől vasárnapig minden nap 10:00; 11:30; 13:00 vagy 14:30.

A kiállításhoz készült kiadvány PDF-formátumban itt tölthető le.

Csoportos látogatás

Szervezett csoportok számára is biztosítunk tárlatvezetést. Kérjük, időpontfoglalási szándékát a tisza@parlament.hu e-mail-címen jelezze, legalább egy héttel a látogatás előtt.

Iskolai diákcsoportok

Pedagógusok és diákcsoportok figyelmébe ajánljuk két múzeumpedagógiai foglalkozásunkat, melyek a kiállítótérben kerülnek megrendezésre.

Párbajban az igazság – Politikai ellentét mint lovagias ügy a dualizmusban

A foglalkozás keretében az általános iskolás csoportok 1913-ban, a dualizmus korszakának válságperiódusában találják magukat. Ebben az időben a politikai ellentétek olykor személyes konfliktusok formájában öltöttek testet, és ezek akár fegyveres összecsapásig is fajulhattak. A foglalkozás a korszak leghíresebb ilyen összecsapását, Tisza István és Károlyi Mihály párbaját eleveníti fel.

 

Tisz(t)a fejjel – A dualizmus válságperiódusának vitás kérdései

A programon a középiskolás diákok Tisza korának legégetőbb társadalmi és politikai problémáival ismerkedhetnek meg. A foglalkozás a választójog, a nemzetiségi kérdés, az obstrukció és a háborúba lépés kérdéskörét járja körbe. A diákok fiktív szituációkba helyezkedve képviselik Tisza és ellenzői álláspontját, majd eldöntik, az egyes kérdésekben kinek az érveit találják meggyőzőbbnek.

 

Bővebb információért, szabad időpontokért, kérjük, vegye fel a kapcsolatot múzeumpedagógusainkkal a muzeum@parlament.hu e-mail-címen.

A tárlatban kötelező saját arcmaszkot viselni, vagy szájat, orrot eltakaró sálat, kendőt használni. Kézfertőtlenítési lehetőséget biztosítunk a látogatók számára.

 

 

 

Tisza István, jobb


 

A Szabad György Irodaház megközelítése:


 

„Ahogy éltem, úgy fogok meghalni”
– Tisza István tragédiája
(előzetes)

A teljes dokumentumfilm megtekinthető az Országház Filmműhely YouTube csatornán.
 

Tisza István, két korszak határán

Gróf Tisza István a 20. század eleji magyar politikai élet meghatározó szereplője volt, tevékenységének vizsgálata elengedhetetlen napjaink folyamatainak megértéséhez.
A 2015. október 30-án az Országház főrendiházi üléstermében megtartott konferencia célja Tisza pályájának sokoldalú bemutatása volt. A kötetben ifj. Bertényi Iván, Kozári Monika, Pesti Sándor, Maruzsa Zoltán, Szarka László, Székely Tamás, Szász Zoltán, Tőkéczki László, Klestenitz Tibor, Romsics Ignác, Gyurgyák János és Pók Attila tanulmányai olvashatók.

A kötetbe való belelapozáshoz előjegyezéshez kérem, kattintson ide.