Tisztelt Látogató!

Üdvözlöm Önt az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának honlapján!

A Nemzetbiztonsági Bizottság az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 16. § (2) bekezdése alapján a kötelezően létrehozandó állandó bizottságok közé tartozik. Az állandó bizottságok közül egyedüliként külön törvény, a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény szabályozza részletesen a bizottság feladatkörét és tevékenységét.

A nemzetbiztonsági törvény rögzíti, hogy az Országgyűlés a nemzetbiztonsági szolgálatok parlamenti ellenőrzését a Nemzetbiztonsági Bizottság útján látja el, valamint azt is meghatározza, hogy a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke mindenkor csak ellenzéki képviselő lehet.


A nemzet biztonsága mindannyiunk alapvető érdeke, ez átível kormányzati ciklusokon és a napi politika felett áll. Az a célom, hogy a Nemzetbiztonsági Bizottság munkája során a nemzetbiztonsági szolgálatok ellenőrzését a pártpolitikai megosztottságon átlépve, a tényekre alapozva, világos és egyértelmű kritériumok alapján végezze; a bizottság a nemzetbiztonsági szolgálatok tevékenységét objektíven ellenőrizze és értékelje, hiszen a parlamenti kontroll csak így biztosítható.

A bizottság az ellenőrzési feladatainak ellátása során alapvetően zárt üléseket tart, az így elhangzó információk nem ismerhetők meg a nyilvánosság számára, de honlapunkon megtalálhatja a bizottság aktuális üléseinek időpontját és napirendi javaslatát, a bizottság tagjainak névsorát, és elolvashatja a nyílt ülések szó szerinti jegyzőkönyveit.

Sas Zoltán
a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke