Tisztelt Látogató!

 

 

Üdvözlöm Önt az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának honlapján!

 

A Nemzetbiztonsági bizottság az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 16. § (2) bekezdése alapján a kötelezően létrehozandó állandó bizottságok közé tartozik. Az állandó bizottságok közül egyedüliként külön törvény, a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény szabályozza részletesen és átfogóan a bizottság hatáskörét és tevékenységét.

 

A nemzetbiztonsági törvény rögzíti, hogy az Országgyűlés a nemzetbiztonsági szolgálatok parlamenti ellenőrzését a Nemzetbiztonsági bizottság útján látja el, valamint meghatározza azt is, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke mindenkor csak ellenzéki képviselő lehet.

 

A nemzetbiztonsági szolgálatok ellenőrzése mindannyiunk közös érdeke, de ugyanakkor egyértelmű, hogy a szolgálatok tevékenységéből adódóan az is érdekünk, hogy működésük titkossága hazánk érdekében biztosított maradhasson. Ezért a bizottság ellenőrzési funkciójának gyakorlása az ellenőrzött tevékenység és az ellenőrzött szervezetek jellegéből adódóan döntően csak zárt üléseken történhet meg.

 

A Nemzetbiztonsági bizottság munkájában a bizottság tagjaként 2010 óta veszek részt, 2018 májusában pedig az Országgyűlés a bizottság elnökévé választott meg. Álláspontom szerint a Nemzetbiztonsági bizottságnak az elkövetkező időszakban is következetesen azt a célt kell maga elé tűznie, hogy munkája során a nemzetbiztonsági szolgálatok ellenőrzését a pártpolitikai megosztottságon túlnyúlóan, a tények alapján, a nemzetbiztonsági törvény által adott lehetőségekkel élve, világos és egyértelmű kritériumok alapján végezze. A bizottság elnökeként arra törekszem, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok a nemzet biztonságáért végzett tevékenységét a bizottság objektíven ellenőrizze és értékelje, mert csak így biztosítható a hatékony kontroll a szolgálatok munkája felett.

 

Honlapunkon megtalálhatja Nemzetbiztonsági bizottság aktuális üléseinek időpontját és napirendi javaslatát, a bizottság tagjainak névsorát, elolvashatja a nyílt ülések szó szerinti jegyzőkönyveit, és tájékozódhat a bizottság hazánk nemzetbiztonságának garantálásában betöltött különleges szerepéről.

 

Bízom abban, hogy honlapunk segítséget nyújt az érdeklődőknek a Nemzetbiztonsági bizottság munkájának megismeréséhez.

 

Kellemes olvasást kívánok!

 

 

Mirkóczki Ádám

a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke