Lead

 

A cikksorozat az Országgyűléshez, az Országházhoz és a Kossuth térhez kapcsolódó jelentősebb évfordulókról emlékezik meg. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre megjelent cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

Évfordulók

140 évvel ezelőtt fogalmazta meg gróf Andrássy Gyula, hogy az Országház „főhomlokzata terasz-szerű kiképzéssel közvetlenül a Duna partján emelkedjék”

Az Országház építésére kiírandó pályázat összeállításával megbízott albizottság 1881. december 8-i ülésén gróf Andrássy Gyula javaslatot terjesztett be, hogy az épület ne a Dunára merőlegesen, attól kerttel elválasztva, hanem a folyó mentén, teraszszerű kiképzéssel épüljön.

Andrássy javaslata élesen eltért az addig elképzelt, a Dunától némi távolságra fekvő és arra merőlegesen elhelyezkedő épülettől, amelyet Ybl Miklós és társai alaprajzban is megfogalmaztak.

A pályázati programban végül mindkét elhelyezési lehetőség szerepelt, és a tervezőre bízták, hogy melyiket választja.


 

A pályázati program 2. helyszínrajza

Forrás: Budapest Főváros Levéltára

Közzétéve: 2021-12-08 13:36

Kategória: Évfordulók

Könyvajánló

 

A budapesti Országház Magyarország egyik legfontosabb, a nagyvilágban is legismertebb épülete. Senki nem tudja magát kivonni a Duna mentén magasodó épületóriás lenyűgöző hatása alól, amely az elmúlt száz évben a főváros, sőt az egész ország jelképe lett. A budapesti Országház annyiban is kivételes alkotás, hogy az egész épület és gyakorlatilag teljes díszítése, összes képzőművészeti alkotása jórészt egyetlen periódusban készült, továbbá hogy ezek többsége a mai napig eredeti formájában fennmaradt. Kiemelt jelentősége ellenére az Országházról eddig nem jelent meg az adatok és dokumentumok teljességén alapuló, részletes feldolgozás, vagyis nagymonográfia. Ezt a fájó űrt szándékozik betölteni jelen kötet, amely az egykorú írott, nyomtatott és tárgyi források gazdag tárházára támaszkodva született meg.

De a munka nem csak az Országház építésének történetét és művészeti kialakítását tárgyalja, hanem azt a szűkebb és tágabb társadalmi környezetet is, amelyben létrejött. A szöveget rendkívül gazdag és sokrétű képanyag kíséri. 2020 (1. kiadás), 2021 (2. kiadás, javított utánnyomás)

A kötetet itt lehet előjegyezni.