Lead

 

A cikksorozat az Országgyűléshez, az Országházhoz és a Kossuth térhez kapcsolódó jelentősebb évfordulókról emlékezik meg. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre megjelent cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

Évfordulók

140 éve jelent meg az Országház tervpályázatának programja

1882. március 31-re készült el véglegesen az Országház tervpályázatának programja, és április 9-én jelent meg a hírlapokban. A program gyakorlatilag egy tizenegy oldalból álló nyomtatott füzet volt, melyben részletesen megszabták a pályázathoz szükséges feltételeket. A tervezésre közel egy év állt rendelkezésre, a pályázati időszak 1883. február 1-jén fejeződött be, és 1883. április 22-én ítélték oda a díjakat a pályázóknak.

A beérkezett 19 pályamű közül Steindl Imre Alkotmány jeligéjű terve került ki győztesen.

A Parlament építésének történetét és művészeti kialakítását Az Országház építése és művészete című nagymonográfia részletesen ismerteti.


 

 

A tervpályázat hirdetménye az Építési Ipar hasábjain
Forrás: reprodukció

Közzétéve: 2022-03-31 11:04

Kategória: Évfordulók

Könyvajánló

 

A budapesti Országház Magyarország egyik legfontosabb, a nagyvilágban is legismertebb épülete. Senki nem tudja magát kivonni a Duna mentén magasodó épületóriás lenyűgöző hatása alól, amely az elmúlt száz évben a főváros, sőt az egész ország jelképe lett. A budapesti Országház annyiban is kivételes alkotás, hogy az egész épület és gyakorlatilag teljes díszítése, összes képzőművészeti alkotása jórészt egyetlen periódusban készült, továbbá hogy ezek többsége a mai napig eredeti formájában fennmaradt. Kiemelt jelentősége ellenére az Országházról eddig nem jelent meg az adatok és dokumentumok teljességén alapuló, részletes feldolgozás, vagyis nagymonográfia. Ezt a fájó űrt szándékozik betölteni jelen kötet, amely az egykorú írott, nyomtatott és tárgyi források gazdag tárházára támaszkodva született meg.

De a munka nem csak az Országház építésének történetét és művészeti kialakítását tárgyalja, hanem azt a szűkebb és tágabb társadalmi környezetet is, amelyben létrejött. A szöveget rendkívül gazdag és sokrétű képanyag kíséri. 2020 (1. kiadás), 2021 (2. kiadás, javított utánnyomás)

A kötetet itt lehet előjegyezni.