Lead

 

A cikksorozat az Országgyűléshez, az Országházhoz és a Kossuth térhez kapcsolódó jelentősebb évfordulókról emlékezik meg. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre megjelent cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

Évfordulók

140 éve hirdették ki az Országház építésére kiírt pályázat eredményét

Az Országház tervpályázatára, mely 1882. április 9-én jelent meg a hírlapokban, 1883. február 1-jéig lehetett pályaműveket benyújtani. A díjakat 1883. április 22-én ítélték oda a pályázóknak.

A megadott határidőre tizenkilenc pályamű érkezett be, melyek közül az Országos Bizottság négy munkát nyilvánított nyertesnek, és további két terv megvásárlása mellett döntött. Határozata szerint a díjazott pályázók köréből „a végleges terv elkészítésére Steindl Imre műegyetemi tanár, az ≫Alkotmány≪ (I.) jeligéjű, pályadíjat nyert terv szerzője lesz fölhívandó”. A bírálat kihirdetése után a pályaműveket a sikló mellett található budavári fegyvertár épületében állították ki.

A bírálóbizottság ezután felkérte Steindl Imrét terveinek átdolgozására, kisebb-nagyobb módosítások eszközlésére. A végső tervváltozatok 1888 tavaszára készültek el.

Steindl Imre Alkotmány (I.) jeligéjű pályatervének dunai homlokzata
Steindl Imre Alkotmány (I.) jeligéjű pályatervének dunai homlokzata
Forrás: Országgyűlés Hivatala Műszaki Főosztály Építészeti Osztály Tervtára

A Parlament építésének történetét és művészeti kialakítását Az Országház építése és művészete című nagymonográfia részletesen ismerteti.

Közzétéve: 2023-04-21 08:30

Kategória: Évfordulók

Könyvajánló

 

A budapesti Országház Magyarország egyik legfontosabb, a nagyvilágban is legismertebb épülete. Senki nem tudja magát kivonni a Duna mentén magasodó épületóriás lenyűgöző hatása alól, amely az elmúlt száz évben a főváros, sőt az egész ország jelképe lett. A budapesti Országház annyiban is kivételes alkotás, hogy az egész épület és gyakorlatilag teljes díszítése, összes képzőművészeti alkotása jórészt egyetlen periódusban készült, továbbá hogy ezek többsége a mai napig eredeti formájában fennmaradt. Kiemelt jelentősége ellenére az Országházról eddig nem jelent meg az adatok és dokumentumok teljességén alapuló, részletes feldolgozás, vagyis nagymonográfia. Ezt a fájó űrt szándékozik betölteni jelen kötet, amely az egykorú írott, nyomtatott és tárgyi források gazdag tárházára támaszkodva született meg.

De a munka nem csak az Országház építésének történetét és művészeti kialakítását tárgyalja, hanem azt a szűkebb és tágabb társadalmi környezetet is, amelyben létrejött. A szöveget rendkívül gazdag és sokrétű képanyag kíséri. 2020 (1. kiadás), 2021 (2. kiadás, javított utánnyomás)

A kötetet itt lehet előjegyezni.