Lead

 

A cikksorozat az Országgyűléshez, az Országházhoz és a Kossuth térhez kapcsolódó jelentősebb évfordulókról emlékezik meg. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre megjelent cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

Évfordulók

140 éve fogalmazta meg Trefort Ágoston kultuszminiszter, hogy a honfoglalás ezredik évfordulójának megünneplését „az országház építésével is össze lehetne kötni”

Trefort Ágoston kultuszminiszter az Országgyűlés 1883. január 12-i ülésén jelentette ki először, hogy az Országház építését össze lehetne kötni a honfoglalás ezredik évfordulójának megünneplésével.

„…ezen ünnepélyt többféle módon lehet megtartani. Lehetne megünnepelni emlékszoborral, emlékszerű közművelődési vagy emberbaráti alapítvány által, (Helyeslés) vagy végre az országház építésével is össze lehetne kötni.”
Képviselőházi napló, 1883. január 12.

Bár az Országház építkezési munkálatai 1885-ben elkezdődtek, az épület a tervezett határidőig, 1896-ig nem készült el teljesen. Ekkorra a főbejárat, a díszlépcsőház, a kupolacsarnok és a teljes külső homlokzat volt készen, így az Országgyűlés 1896. június 8-án a kupolacsarnokban tartotta meg millenniumi díszülését.
Az eseményre a királyi várból díszbandérium kíséretében ünnepélyes külsőségek között elhozták a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket is.

 Az ünnepi országgyűlés a koronával, Ellinger Ede felvétele. 1896.
​​​​​​​Az ünnepi országgyűlés a koronával, Ellinger Ede felvétele. 1896
Forrás: Országgyűlési Múzeum, reprodukció: Új Idők, 1896

Közzétéve: 2023-01-12 09:00

Kategória: Évfordulók

Könyvajánló

 

A budapesti Országház Magyarország egyik legfontosabb, a nagyvilágban is legismertebb épülete. Senki nem tudja magát kivonni a Duna mentén magasodó épületóriás lenyűgöző hatása alól, amely az elmúlt száz évben a főváros, sőt az egész ország jelképe lett. A budapesti Országház annyiban is kivételes alkotás, hogy az egész épület és gyakorlatilag teljes díszítése, összes képzőművészeti alkotása jórészt egyetlen periódusban készült, továbbá hogy ezek többsége a mai napig eredeti formájában fennmaradt. Kiemelt jelentősége ellenére az Országházról eddig nem jelent meg az adatok és dokumentumok teljességén alapuló, részletes feldolgozás, vagyis nagymonográfia. Ezt a fájó űrt szándékozik betölteni jelen kötet, amely az egykorú írott, nyomtatott és tárgyi források gazdag tárházára támaszkodva született meg.

De a munka nem csak az Országház építésének történetét és művészeti kialakítását tárgyalja, hanem azt a szűkebb és tágabb társadalmi környezetet is, amelyben létrejött. A szöveget rendkívül gazdag és sokrétű képanyag kíséri. 2020 (1. kiadás), 2021 (2. kiadás, javított utánnyomás)

A kötetet itt lehet előjegyezni.