Lead

 

A cikksorozat az Országgyűléshez, az Országházhoz és a Kossuth térhez kapcsolódó jelentősebb évfordulókról emlékezik meg. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre megjelent cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

Évfordulók

125 éve tartották meg az országházi kazánház elhelyezésére szolgáló bérház bokrétaünnepét

Steindl Imre nem tudott elképzelni füstölgő kéményt az Országházon, ezért a fűtésre szolgáló központi kazánházat az épülettől mintegy 150 méterre, a mai Balassi Bálint utcában, egy bérház udvarán helyezte el. A bérház bokrétaünnepét 1898. december 17-én tartották meg, vagyis az építkezés ekkor érte el a főpárkány szintjét. Ezután kezdődhetett meg a belső kialakítás és a fűtéshez szükséges berendezések felállítása.

A gépházat a bérház takarásában állították fel, a pincékben pedig a fűtéshez szükséges szénraktárak kaptak helyet. Az épület emellett a tisztviselők és hivatalszolgák elhelyezésére is szolgált. Utcai homlokzatának architektúrája az Országházéhoz hasonló, de kő helyett téglaburkolattal, így építészeti értelemben a legközelebbi rokonai a Ház belső udvari homlokzatai. A sárga színű téglahomlokzatot faragott kőelemek és színes Zsolnay kerámiabetétek élénkítik.

Steindl az Országház fűtésének kialakításakor Európa egyik első gőz alapú távfűtési rendszerét hozta létre: a kazánházat egy 150 méter hosszú, téglából falazott, boltíves közműalagút köti össze az Országházzal, ebben futnak azok a csövek, amelyek a gőzt szállítják a kazánoktól a Parlament pincéjében elhelyezett elosztókba.

Az országházi bér- és gépház részben megőrizte a régi funkcióját, de jelentős részét idővel az Országgyűlési Őrség foglalta el, továbbá itt működött a Független Rendészeti Panasztestület irodája, valamint az Országház központi postai levélelosztója is.

A Steindl Imre Program keretében 2017 és 2019 között sor került az épület teljes rekonstrukciójára, amelynek során lebontották az utólag ráépített ötödik emeletet, helyreállították az eredeti tetőformát, az oromzatokat és az eltávolított homlokzati díszítőelemek is visszakerültek a helyükre. A felújított épület legfelső emeletén kapott helyet a házelnök rezidenciája, többi része továbbra is az Országgyűlési Őrség elhelyezésére szolgál. Az irodaházat 2019-ben Tisza Lajosról nevezték el, aki az Országház építését irányította.

A Tisza Lajos Irodaház a rekonstrukciós munkák után, 2017
A Tisza Lajos Irodaház a rekonstrukciós munkák után, 2017
Forrás: Országgyűlési Múzeum

A Kossuth tér épületeit részletesebben A Nemzet Főtere – A Kossuth tér története című kötet mutatja be.

Közzétéve: 2023-12-18 10:00

Kategória: Évfordulók

Könyvajánló

 

A budapesti Országház Magyarország egyik legfontosabb, a nagyvilágban is legismertebb épülete. Senki nem tudja magát kivonni a Duna mentén magasodó épületóriás lenyűgöző hatása alól, amely az elmúlt száz évben a főváros, sőt az egész ország jelképe lett. A budapesti Országház annyiban is kivételes alkotás, hogy az egész épület és gyakorlatilag teljes díszítése, összes képzőművészeti alkotása jórészt egyetlen periódusban készült, továbbá hogy ezek többsége a mai napig eredeti formájában fennmaradt. Kiemelt jelentősége ellenére az Országházról eddig nem jelent meg az adatok és dokumentumok teljességén alapuló, részletes feldolgozás, vagyis nagymonográfia. Ezt a fájó űrt szándékozik betölteni jelen kötet, amely az egykorú írott, nyomtatott és tárgyi források gazdag tárházára támaszkodva született meg.

De a munka nem csak az Országház építésének történetét és művészeti kialakítását tárgyalja, hanem azt a szűkebb és tágabb társadalmi környezetet is, amelyben létrejött. A szöveget rendkívül gazdag és sokrétű képanyag kíséri. 2020 (1. kiadás), 2021 (2. kiadás, javított utánnyomás)

A kötetet itt lehet előjegyezni.