Lead

 

A cikksorozat az Országgyűléshez, az Országházhoz és a Kossuth térhez kapcsolódó jelentősebb évfordulókról emlékezik meg. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre megjelent cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

Évfordulók

125 éve írták alá a szerződést Thék Endrével a két ülésterem famennyezetének elkészítésére

Az Országház iparművészeti remekei közül kiemelkednek az épületbe tervezett bútorok és famunkák, melyek kivitelezésében jelentős szerepet játszott Thék Endre. A főrendiházi és a képviselőházi ülésterem famennyezetének elkészítésére 1898. július 9-én kötöttek vele szerződést.

Mindkét ülésterem mennyezete gótikus idomokkal tagolt látványos kazettás álmennyezet. A virágmotívumokkal díszített fát intarziára (faberakásra) emlékeztető festéssel Scholtz Róbert műhelye látta el.

Thék Endre a képviselőházi és főrendiházi ülésterem mennyezete mellett az Országház miniszteri irodáinak berendezését és egyéb főemeleti asztalosmunkákat, illetve a miniszterelnöki bútorzatot készítette el, melyet az 1900-as párizsi világkiállításon is bemutattak. Cége az Országház körüli munkákért 1907-ben uralkodói kitüntetésben részesült.

A képviselőházi ülésterem díszes famennyezete.

A képviselőházi ülésterem díszes famennyezete, 2020
Forrás: Országgyűlési Múzeum, Fotóarchívum

A témát bővebben Az Országház bútorművészete és famunkái című kiadvány, illetve az az alapján készült videó ismerteti.

Közzétéve: 2023-07-09 09:00

Kategória: Évfordulók

Könyvajánló

 

A budapesti Országház Magyarország egyik legfontosabb, a nagyvilágban is legismertebb épülete. Senki nem tudja magát kivonni a Duna mentén magasodó épületóriás lenyűgöző hatása alól, amely az elmúlt száz évben a főváros, sőt az egész ország jelképe lett. A budapesti Országház annyiban is kivételes alkotás, hogy az egész épület és gyakorlatilag teljes díszítése, összes képzőművészeti alkotása jórészt egyetlen periódusban készült, továbbá hogy ezek többsége a mai napig eredeti formájában fennmaradt. Kiemelt jelentősége ellenére az Országházról eddig nem jelent meg az adatok és dokumentumok teljességén alapuló, részletes feldolgozás, vagyis nagymonográfia. Ezt a fájó űrt szándékozik betölteni jelen kötet, amely az egykorú írott, nyomtatott és tárgyi források gazdag tárházára támaszkodva született meg.

De a munka nem csak az Országház építésének történetét és művészeti kialakítását tárgyalja, hanem azt a szűkebb és tágabb társadalmi környezetet is, amelyben létrejött. A szöveget rendkívül gazdag és sokrétű képanyag kíséri. 2020 (1. kiadás), 2021 (2. kiadás, javított utánnyomás)

A kötetet itt lehet előjegyezni.