Lead

 

A cikksorozat az Országgyűléshez, az Országházhoz és a Kossuth térhez kapcsolódó jelentősebb évfordulókról emlékezik meg. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre megjelent cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

Évfordulók

125 éve halt meg Péchy Tamás politikus, képviselőházi elnök

1897. szeptember 17-én hunyt el Péchy Tamás politikus, országgyűlési képviselő, közmunka- és közlekedésügyi miniszter, a képviselőház elnöke.

Politikai pályáját 1861-ben szülőhelyén, Abaúj vármegyében kezdte, majd 1868-ban annak országgyűlési képviselője lett. 1875. március 2-án kinevezték közmunka- és közlekedésügyi miniszterré, ezt a tisztséget 5 évig töltötte be a Wenckheim- és a Tisza Kálmán-kormányban. Nevéhez fűződik a vasutak ügykezelési nyelvének magyarrá tétele és a vasutak államosításának megkezdése is. 1880. április 14-én a képviselőház elnökévé választották, ezt a megbízatást 12 éven keresztül, 1892-ig látta el. Nagy tekintélyt adott neki elhivatottsága és kivételes munkabírása, hosszú elnökségének idején mintaszerű méltósággal és pártatlanul vezette – néhány kivételével – az összes ülést.

 Péchy Tamás házelnöki portréja, Ábrányi Lajos festménye, 1892.
​​​​​​​Péchy Tamás házelnöki portréja, Ábrányi Lajos festménye, 1892
Forrás: Országgyűlési Múzeum

Közzétéve: 2022-09-16 09:00

Kategória: Évfordulók

Könyvajánló

 

A budapesti Országház Magyarország egyik legfontosabb, a nagyvilágban is legismertebb épülete. Senki nem tudja magát kivonni a Duna mentén magasodó épületóriás lenyűgöző hatása alól, amely az elmúlt száz évben a főváros, sőt az egész ország jelképe lett. A budapesti Országház annyiban is kivételes alkotás, hogy az egész épület és gyakorlatilag teljes díszítése, összes képzőművészeti alkotása jórészt egyetlen periódusban készült, továbbá hogy ezek többsége a mai napig eredeti formájában fennmaradt. Kiemelt jelentősége ellenére az Országházról eddig nem jelent meg az adatok és dokumentumok teljességén alapuló, részletes feldolgozás, vagyis nagymonográfia. Ezt a fájó űrt szándékozik betölteni jelen kötet, amely az egykorú írott, nyomtatott és tárgyi források gazdag tárházára támaszkodva született meg.

De a munka nem csak az Országház építésének történetét és művészeti kialakítását tárgyalja, hanem azt a szűkebb és tágabb társadalmi környezetet is, amelyben létrejött. A szöveget rendkívül gazdag és sokrétű képanyag kíséri. 2020 (1. kiadás), 2021 (2. kiadás, javított utánnyomás)

A kötetet itt lehet előjegyezni.